zaterdag 23 november 2019

Patria


De Leidse boek-, kantoorboek-, kunst- en muziekhandel “Patria”, gevestigd op de Breestraat nr. 156 in het mooie pand op de hoek met het Gangetje, was een filiaal van een Amersfoortse boekhandel met dezelfde naam. Beide boekhandels waren eigendom van de Amersfoortse snelpersdrukkerij “Patria”.

De Leidse vestiging bestond van 1921 tot 1934. Na een aantal jaren werd een leesbibliotheek toegevoegd, met vanaf 1927 ook een Engelse afdeling. In november 1930 werd de winkel na een grondige verbouwing/verfraaiing feestelijk heropend. In 1931 gaf Patria in opdracht van de senaat van Unitas Studiosorum Lugduno-Batavia een gids uit voor 1e jaars studenten. De winkel werd in 1934 verkocht aan R. H. Groeneveld. Hij vermeldde nog geruime tijd in advertenties “v.h. Patria”.

Om nog even te illustreren hoe de tijden veranderd zijn: Bij Groeneveld werd door een koopman H.S. in 1935 een boek getiteld “Kurzes Lehrbuch der Opthalmologie” (waarde 80 gulden) gestolen. De aangifte werd serieus genomen en de rechter eiste voor dit vergrijp een gevangenissstraf van anderhalf jaar!! Kom daar nu eens om.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...