Van 1860 tot 1863 was Van Leeuwen penningmeester van het (in deze serie al eerder gememoreerde) Leidse boekhandelscollege “Eendragt maakt macht”. In 1861 vliegt op 13 december de katoenfabriek van de firma Heyder & Co. in brand. 1500 mensen komen zonder werk te zitten. Van Leeuwen gaf toen het “Smeekdicht voor vijftienhonderd broodelozen” , geschreven door Agnes Dorothea Damen uit, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de werklozen.
In 1869 werd J.W. van Leeuwen opgevolgd door zijn zoon Cornelis Pieter, die vanaf 1883 G.F. Théonville in dienst had, die in 1901 aan de Steenschuur zijn uitgeverij/drukkerij “Plantijn” opende. Bij het 85-jarig bestaan van boekhandel Van Leeuwen in 1897 liet Cornelis Pieter een fondslijst verschijnen.
De laatste periode van de firma J.W. van Leeuwen is wat vestigingsplaats en eigenaar betreft nogal onduidelijk. In de periode 1890-1897 wordt naast de Maarsmansteeg ook de Hogewoerd nr. 89 vermeld (met een antiquarische afdeling). Tussen 1901 en 1924 duiken advertenties op waarin de naam Van Leeuwen gehandhaafd blijft, maar de eigenaar was toen vermoedelijk K. Fercken (op de Hogewoerd). Vreemd is echter dat daarnaast in 1910 eveneens annonces verschijnen waar achter de naam Van Leeuwen tussen haakjes H.J. Dieben vermeld wordt (in de Maarsmansteeg). De overname door Van Dieben werd hier al eerder vermeld.
Hoe dan ook, boekhandel J.W van Leeuwen heeft meer dan een eeuw bestaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten