zaterdag 2 november 2019

Leeuwen 2

J. W. van Leeuwen (1790-1883) startte zijn boek-,  papier- en kunsthandel/uitgeverij/veilingbedrijf in 1812. Hij vestigde zich in de Maarsmansteeg , Wijk IV, nr. 79 en 80 in Leiden (op de etiketjes een paar keer gespeld Maarsmanssteeg). Of dit adres overeenkomt met het latere huisnummer 9 óf 14 is mij niet bekend, maar de etiketjes bewijzen dat hij op beide nummers actief was. Het was een bedrijf van duidelijk rooms-katholieke signatuur. Als uitgever richtte Van Leeuwen zich op het gebied van de godgeleerdheid, kerkelijke geschiedenis en stichtelijke werken. Eén voorbeeld van het genre dat hij uitgaf: “De maand van Maria, of de Meimaand toegewijd aan de allerheiligste Maagd” (1844). Ook als veilinghouder manifesteerde Van Leeuwen zich al heel vroeg. Eén van zijn eerste veilingen betrof de bibliotheek van Henricus Vink die in 1818 onder de hamer kwam. In de jaren ’20  van de 19e eeuw was er ook een leesbibliotheek aan de zaak verbonden. Tussen 1852 en 1880 is er eveneens een antiquarische afdeling, aanvankelijk op de Breestraat, vanaf 1871 in de Maarsmansteeg (vandaar de 2 huisnummers?).

Van 1860 tot 1863 was Van Leeuwen penningmeester van het (in deze serie al eerder gememoreerde) Leidse boekhandelscollege “Eendragt maakt macht”. In 1861 vliegt op 13 december de katoenfabriek van de firma Heyder & Co. in brand. 1500 mensen komen zonder werk te zitten. Van Leeuwen gaf toen het “Smeekdicht voor vijftienhonderd broodelozen” , geschreven door Agnes Dorothea Damen uit, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de werklozen.

In 1869 werd J.W. van Leeuwen opgevolgd door zijn zoon Cornelis Pieter, die vanaf 1883 G.F. Théonville in dienst had, die in 1901 aan de Steenschuur zijn uitgeverij/drukkerij “Plantijn” opende. Bij het 85-jarig bestaan van boekhandel Van Leeuwen in 1897 liet Cornelis Pieter een fondslijst verschijnen.

De laatste periode van de firma J.W. van Leeuwen is wat vestigingsplaats en eigenaar betreft nogal onduidelijk. In de periode 1890-1897 wordt naast de Maarsmansteeg ook de Hogewoerd nr. 89 vermeld (met een antiquarische afdeling). Tussen 1901 en 1924 duiken advertenties op waarin de naam Van Leeuwen gehandhaafd blijft, maar de eigenaar was toen vermoedelijk K. Fercken (op de Hogewoerd). Vreemd is echter dat daarnaast in 1910 eveneens annonces verschijnen waar achter de naam Van Leeuwen tussen haakjes H.J. Dieben vermeld wordt (in de Maarsmansteeg). De overname door Van Dieben werd hier al eerder vermeld.

Hoe dan ook, boekhandel J.W van Leeuwen heeft meer dan een eeuw bestaan.            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...