dinsdag 12 november 2019

Mounier


Dit etiket had ik eigenlijk eerder in de alfabetische volgorde moeten behandelen, maar pas recent ontdekte ik waar v. I. op slaat.

Corneille Adrien van Immerseel Mounier (1816-1866), zoon van de predikant van de Waalse gemeente in Leiden (Daniel Mounier) was boekhandelaar aan de Kloksteeg, Wijk IV, no. 812. De boekhandel werd in 1842 geopend. Het hier afgebeelde etiket stamt uit de beginperiode, want in 1849 was de winkel al verhuisd naar de Bloemmarkt (huidige Boommarkt).  Over het karakter van de boekhandel heb ik geen gegevens kunnen vinden. Wel over de activiteiten van Mounier als uitgever. Hij gaf diverse dissertaties uit. Daarnaast was hij jaren lang de uitgever van het Jaar- en Adresboekje voor de Stad Leyden. In 1854 bevindt de winkel zich op de Oude Singel bij de Beestenmarkt.

In 1846 was van Immerseel Mounier mede-oprichter van de Leidse schaakvereniging Palamedes. Zoals veel boekhandels in de 19e eeuw had Mounier ook een advertentiebureau. Een voorbeeld van een advertentie die door hem geplaatst werd: “Den 13den November is vermist een rood langharig Engelsch hondje, met lange ooren, hebbende een halsbandje waaraan drie belletjes; op het plaatje staat de naam A.J.S. Methorst. Degene die het terug brengt, zal genereus beloond worden”.

Op de Oude Singel heeft de zaak het niet meer lang volgehouden. In 1855 handelt van Immerseel Mounier in een vennootschap met H. Vogelvanger in boter en kaas. Een merkwaardige carriere-switch.

Corneille Adrien van Immerseel Mounier overleed in 1866 in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...