zondag 17 november 2019

Nieuwe Boekhuis


De voorgeschiedenis van “Het Nieuwe Boekhuis":

In 1953 verhuisde de boekhandel van J. de Ren en R. J. Teenstra van de Lange Diefsteeg nr. 13 naar de Breestraat nr. 52 (hoek Vrouwensteeg). De zaak werd overgenomen van de oorspronkelijke eigenaar B.S. van Kloeten en ging verder onder de naam “Het Boekhuis”, aanvankelijk nog met de toevoeging J. de Ren.

In 1965 werd het pand grondig verbouwd en verhuisde de winkel tijdelijk naar Breestraat nr. 139. Na de verbouwing werd de naam door de nieuwe eigenaar, het Elsevier-concern, veranderd in “Het Nieuwe Boekhuis”. De vernieuwde zaak werd geopend door de toenmalige burgemeester van Leiden Van der Willigen. In 1968 werd in het souterrain een pocketkelder geopend. Een verdere uitbreiding vond plaats in 1975. Op de bovenverdieping werd een aparte ruimte ingericht die vernoemd werd naar de succestitel van Maarten Biesheuvel “In de bovenkooi”, waar ook boekpresentaties konden worden gehouden.

Na de overname door Elsevier maakte de zaak deel uit van de “Kring Van  Boekspecialisten” (KVB). In 1982 werd de winkel opgeheven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...