maandag 11 november 2019

Mekel


In het verleden verkochten muziekhandels naast platen en instrumenten vaak ook boeken over muziek en vooral bladmuziek. Om die reden komen met enige regelmaat muziekhandels in mijn verzameling voor. Zo ook de muziekhandel van Joh. J. Mekel aan de Haarlemmerstraat nr. 259 in Leiden. De zaak heeft in de loop van de tijd op meerdere adressen gezeten, te weten Lokhorststraat nr. 27a, Haarlemmerstraat nr. 237a, Pelikaanstraat nr. 25, maar het langst op de Haarlemmerstraat nr. 259, hoek Pelikaanstraat.

Joh. J. Mekel, geboren in Groningen, (1895-1973) was van alle markten thuis. Hij handelde in piano’s en orgels, was piano- en accordeonstemmer en verkocht natuurlijk ook platen. Het afgebeelde stempel komt uit een boek over een componist. Hij startte de zaak in 1918. De nadruk kwam steeds meer te liggen op de handel in instrumenten en zijn werk als stemmer. Opgeschrikt door een onverwachte knal sprong er in 1929 een paard, dat een melkkar trok, dwars door de etalage van Mekel  aan de Haarlemmerstraat nr. 259-261.

In 1940 blijkt de muziekhandel opgeheven en is Mekel een dancing/dansschool begonnen op de Hogewoerd nr. 87, maar in de 60-er jaren is er op dat adres alleen nog sprake van een “zaal Mekel” waar voornamelijk vergaderingen werden gehouden en, niet te vergeten, concerten van de Jazz Club Leiden.

Mekel overleed in 1973.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haan 2

De “Internationale Muziekhandel Anton de Haan” was in 1891 gevestigd op de Spuistraat nr. 122, over de Molsteeg, bij de Torensteeg in Amster...