zaterdag 16 november 2019

De Nieuwe Boek- en Muziekhandel


De naam op het bovenste etiket “De Nieuwe Boek- en Muziekhandel” staat voor de firma F.L. Servaas & Zn. (bij veel Leidenaren welbekend). F.L. Servaas begon rond 1920 met een stand op de Vischmarkt in Leiden recht over de Gemeentelijke Vischwinkel. Op zaterdag had hij een vaste stand op de Botermarkt over de fa. Brenninkmeyer. De start van dit bedrijf spreekt de eigenaar van antiquariaat Klikspaan natuurlijk zeer aan omdat hij op soortgelijke wijze met zijn zaak begon.

In 1924 begon Servaas een winkel aan de Buitenruststraat nr. 2, hoek 3 Octoberstraat, om in 1926 te verhuizen naar een veel gunstiger gelegen pand aan de Breestraat nr. 102, naast het stadhuis. Hij verkocht platen, bladmuziek, instrumenten, maar hij had ook een ruime keuze aan kinderleesboeken en luxe prentenboeken. In datzelfde jaar plaatste hij een advertentie waarin hij er uitdrukkelijk de aandacht op vestigt dat de zaak niets uitstaande heeft met de fa. L.F. Servaas & Zn., Hoogewoerd – Diefsteeg (een familieruzie?). In 1928 wordt de kinderboekenafdeling opgeheven en concentreert Servaas zich volledig op de muziek in de breedste zin.

Eind 1935 verhuist de winkel naar de Koornbrugsteeg nr. 5 “over de stadhuisbouw”. Daar zou de zaak meer dan 40 jaar standhouden. In 1979 verhuist de winkel naar de Nieuwe Rijn nr. 20. In 1995 wordt de muziekhandel opgeheven, maar een familielid zet nog geruime tijd een handel in muziekinstrumenten voor  aan de Hooigracht.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lectura Weteringschans

Mevr. S. Kooperberg-van Messel startte rond 1902 leesinrichting “Lectura” op het Singel, bij het Koningsplein nr. 486 in Amsterdam. Het werd...