vrijdag 8 november 2019

Manifest

In oktober 1982 werd de Linkse Boekhandel Manifest geopend aan de Hooglandse Kerkgracht nr.4, hoek Koppenhinksteeg in Leiden in het pand van de voormalige drukkerij van de firma IJdo. De initiatiefnemers waren ex-werknemers van de eveneens links georiënteerde boekhandel Ruward, die niet zo lang daarvoor de deuren sloot. Hilde van Dijk en Arthur Straathof waren de pioniers. De winkel werd uitsluitend bemand met vrijwilligers. Zo’n 10-15 personen per week, die in ieder geval minimaal elk 15 uur dienst hadden. Na verloop van tijd werd in de naam het woord Linkse weggelaten omdat dit onvoldoende de lading dekte. Manifest zag zich liever aangemerkt als progressieve boekhandel.

Bij het 10-jarig bestaan hadden er ca. 70 mensen meegewerkt. Met uitgevers die de zaak en haar oogmerken een goed hart toedroegen (zoals Van Gennep, Pegasus, De Geus etc.) werd een zogenaamde depotregeling afgesproken (pas betalen als het boek verkocht is). In de loop der jaren werd het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Dat lot deelde Manifest met nogal wat andere linkse boekhandels in het land. Toen de warenmarkt  van de Hooglandse Kerkgracht verdween, die voor flink wat publiek zorgde, gaf dat nog een extra negatieve impuls. In 1998 werd de winkel opgeheven.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hadi Poestaka

Het hier afgebeelde etiket is van de Amsterdamse vestiging van de Haagse boekhandel/uitgeverij “Hadi Poestaka”. Raden Mas Noto Soeroto (188...