vrijdag 8 november 2019

Los

 
De huidige eigenaar van boekhandel De Kler (Los) is niet de eerste met deze naam die in Leiden boeken verkoopt. In 1885 opende (na eerst 6 jaar in de leer geweest te zijn bij boekhandel S. C. van Doesburgh). Gijsbert Los (1861-1928) een boekhandel aan de Hoogewoerd nr. 65.

Hij zette met grote letters de volgende tekst op de muur van het pand “Binnen- en buitenlandsche boek-, papier- en kunsthandel, Hollandsche leesbibliotheek, leesinrichting van Fransche, Engelsche, Duitsche en Hollandsche tijdschriften, advertentiebureau”. Een man met ambitie! De tekst is nog altijd te bewonderen.

Los trad ook op als uitgever van veel christelijke lectuur, o.a. diverse publicaties van J. H. Gunning, die ook redacteur was van het christelijk weekblad Pniël (vanaf 1892). Dit tijdschrift werd ook door de nederlands-hervormde Los uitgegeven. Met veel succes. Op het hoogtepunt liep de oplage tot in de tienduizenden. Maar Los gaf ook dissertaties en muziekstukken uit. Ik noem één dissertatie. “Eigendom van de ijskorst op ondergeloopen land” door F. B. S. van Leeuwen. De ijskorst is niet meer actueel, ondergelopen land wordt het waarschijnlijk weer, als we zo door gaan. Alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

Het tijdschrift Pniël heeft de boekhandel van Los niet van de ondergang kunnen redden. In juli 1916 ging de zaak na 30 jaar failliet.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...