zondag 10 november 2019

Matveld

Al in 1853 was er in de regio Leiden een boekhandelaar genaamd Matveld actief. Het gaat om Hermanus Johannes Theodorus Matveld, die een boekwinkel heeft in Warmond. Hij treedt ook op als uitgever van kinder- en jeugdboeken. Eén van zijn uitgaven: “Oost, west, t’huis best. Poëzy en proza voor het opkomend geslacht”. In 1854 vestigt hij zich op de Hoogewoerd, over de Koenesteeg, Wijk 3, no. 396 in Leiden. De winkel heeft dan al veel meer het karakter van een kantoorboekhandel. Er worden zelfs snuifdozen en sigarenkokers verkocht. Matveld gaf in die tijd ook heel veel ansichtkaarten uit. In 1868 doet hij de zaak over aan T. J. de Lincel, die nog geruime achter zijn naam H. J. Th. Matveld vermeldt.

In 1897 blijkt een H.J.Th. Matveld naast een kantoorboekhandel aan de Wagenstraat nr. 127 in Den Haag ook een winkel te hebben aan de Paardesteeg nr. 4 in Leiden. Curieus: hij is op zondag tot 4 uur geopend. Of het hier om dezelfde boekhandelaar gaat die eerder in Warmond en op de Hoogewoerd actief was, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wat wel zeker is: hij wordt in 1900 opgevolgd door zijn zoon Willem Matveld. Het assortiment bestaat dan uit schrijfbehoeften, teeken- en schoolbehoeften, papier-, kantoor- en schilderbehoeften en fröbelspelen. Uit één van de etiketjes kan worden afgeleid dat er in ieder geval ook inktpotten over de toonbank gingen. In 1908 werd de Paardesteeg op de schop genomen en in 1909 werd – mede naar aanleiding van de geboorte van prinses Juliana – de naam gewijzigd in Prinsessekade. De winkel bevindt zich dan op nr. 2.

Willem Matveld overleed in 1939. In dat jaar werd ook de opheffingsuitverkoop gehouden.

     



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...