vrijdag 27 december 2019

Wierda


Over de boekhandel van J.W. Wierda kan ik betrekkelijk kort zijn omdat die al eerder 2x ter sprake kwam (bij de boekhandels van Van der Schouw en Van der Ven).

J.W. Wierda werd in 1885 de compagnon van J. van der Schouw, de eigenaar van de gelijknamige boekhandel aan de Breestraat nr. 110 in Leiden. De zaak heet vanaf dat moment Van der Schouw & Wierda, maar al in 1886 wordt Wierda als eerste genoemd met daaronder nog wel de naam van Van der Schouw. In 1890 nam Wierda de zaak echter definitief over. Vanaf dat moment is er sprake van “J.W. Wierda, Boek-, Kunst- en Muziekhandel”,  zoals ook op de afgebeelde etiketten te zien is. Inmiddels was de boekhandel verhuisd naar Breestraat nr. 52. Wierda presenteerde zich ook uitdrukkelijk als schoolboekhandel. Daarnaast gaf hij incidenteel iets uit. In 1890 publiceerde hij een gids met 4 wandelingen voor Leiden en omstreken. Om de klanten  te attenderen op zijn interessante voorraad gaf hij ook een catalogus uit met “verkrijgbare werken op het gebied van literatuur, kunst en fantasie”.

Op 1 januari 1900 nam Cornelis van der Ven de winkel over. Wierda’s naam werd nog geruime tijd onder die van Van der Ven vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...