dinsdag 3 december 2019

Rutgers


Boekbinderij Rutgers kent een zeer lange, maar qua vestigingsplaats nogal verwarrende geschiedenis (1905-heden). Op 14 januari 1905 maakt boekbinder J.G. Rutgers, gevestigd aan de Kraaierstraat nr. 18 in Leiden,  bekend dat hij de boekbinderij van J.J. de Leu  (Oude Rijn nr. 23) overneemt en dat zijn zaak verplaatst wordt naar de Oude Rijn 88. J.J. de Leu overigens oefende het vak al sinds 1876 in Leiden uit. In september van het zelfde jaar verhuist Rutgers al weer, nu naar de Hooglandse Kerkgracht nr. 33.

De boekbinderij van P.A. Rutgers (zijn broer?) aan de Pieterskerkstraat nr. 18 verhuist eveneens naar de Hooglandse Kerkgracht. In januari 1906 blijkt de binderij van P.A. Rutgers opeens weer aan de Boommarkt 15 te zitten.

Het bedrijf van J.G. Rutgers wordt in de volgende jaren uitgebreid met andere vakgebieden. Op 2 december 1911 presenteert de zaak zich als volgt: “Eerste Electrische Cartonnage- en Kantoorboekfabriek, Boek- en Handelsdrukkerij, Binderij, Brocheer-, Perforeer-, Linieer- en Nummereerinrichting”, nĂș gevestigd aan de Groenesteeg nr. 10/14/16. De afdeling drukkerij gaat in de loop der jaren een steeds belangrijker plaats innemen. In 1917 bevindt het bedrijf zich in 2 panden aan de Groenesteeg, te weten nr. 10 en nr. 22. Voordat de drukkerij, cartonnagefabriek en boekbinderij Rutgers zich in 1928 voor langere tijd vestigt aan het Galgewater nr. 15/16, bevond de drukkerij zich ook nog enige tijd aan de Haarlemmertrekvaart. Aan het Galgewater zou het bedrijf het tot ca. 1978 uithouden. Na het overlijden van J.G. Rutgers werd hij opgevolgd door zijn zoon B. Th. Rutgers. Deze kwam in de meidagen van 1940 om. Zijn broer J. Rutgers zette de zaak daarna voort. In januari 1955 wordt het 50-jarig bestaan groots gevierd.

In de loop der jaren is de afdeling boekbinderij opgeheven en wordt het bedrijf uitsluitend als drukkerij voortgezet. In 1972 is de drukkerij v/h Rutgers BV een dochteronderneming van de Nederlandse Rotogravure Maatschappij. In 1978 verhuist men naar de Zijldijk 25 in Leiderdorp, waar de drukkerij tot op de dag van vandaag actief is.

In de loop van dit verhaal zijn 10 verschillende vestigingsadressen vermeld. Het curieuze is nu dat op het afgebeelde stempel nog een 11e adres vermeld wordt: J. Rutgers, boekbinder, Oranjegracht nr. 8, Leiden. Ik heb het verder nergens kunnen traceren, maar het stempel liegt niet!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haasdijk

De boek-, muziek- en kunsthandel van A. Haasdijk heeft niet lang bestaan. De winkel werd in april 1921 geopend in de De Clercqstraat nr. 92 ...