woensdag 18 december 2019

Van der Ven


In de loop van deze serie over Leidse boekhandels hebben we regelmatig kunnen zien dat zaken heel vaak, al of niet op hetzelfde adres,  in andere handen overgaan en dan ook vaak (soms geleidelijk) van naam veranderen.

De boekhandel van Corns van der Ven aan de Breestraat nr. 52 is daar een goed voorbeeld van. De boekhandel van J. van der Schouw aan de Breestraat nr. 110 ging in 1885 over op de naam Van der Schouw & Wierda. Toen J. W. Wierda de zaak in 1890 overnam, heette de winkel voortaan “Wierda’s Boekhandel”. De winkel zat toen al op Breestraat nr. 52. Op 1 januari 1900 nam Corns van der Ven de zaak van Wierda over; de naam werd toen (zoals op het blauwe etiket te zien is) “Wierda’s Boekhandel, Corns van der Ven”. Met een tussenstap “Corns van der Ven v/h Wierda” werd de uiteindelijke naam “Boek- Kunst- en Muziekhandel Corns van der Ven”. Op enig moment (1911) werd onder de naam van de eigenaar ook nog vermeld (I. Visscher).

De boekhandel heeft tot 1917 bestaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haas

Vanaf 1839 was de boekbinderij/boekhandel/uitgeverij van J. de Haas & Zoon gevestigd op de N. Z. Achterburgwal nr. 344, bij de Gasthuism...