zondag 8 december 2019

Schreuder & Van Baak


Met enige moeite (met een loep) heb ik kunnen ontcijferen van welke boekhandel dit etiket is (Schreuder & Van Baak).

In 1828 had Hermina Hendrina Schreuder een (kantoor)boekhandel aan de Botermarkt nr. 14 in Leiden. In mei 1841 doet zij de zaak over aan Robert van Baak, die de boekhandel voortzet onder de naam Schreuder & Van Baak. De nieuwe eigenaar beveelt zich beleefd aan bij de bestaande clientele en “belooft door eene solide bediening zich in alle opzichten hetzelve waardig te zullen maken”. Hij breidt de zaak uit tot een boek-, kunst- en muziekhandel, annex leesbibliotheek. In de leesbibliotheek werd vooral verstrooiende lectuur opgenomen voor de klandizie uit de gewone middenstand. 

Tot 1874 gaf Schreuder & Van Baak ook vrij veel boeken en prenten uit. Onder andere populaire romans van J. de Vries. Een voorbeeld: “Edmond : oorspronkelijke roman in den trant van Ch. Dickens”. Dit boek beleefde later bij een andere uitgever nog een 2e druk. De 1e druk bij Van Baak is in geen enkele Nederlandse bibliotheek aanwezig.

In 1872 deed Van Baak de boekhandel over aan zijn voormalige winkelbediende Johannes Eggers (hier eerder behandeld). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haan 2

De “Internationale Muziekhandel Anton de Haan” was in 1891 gevestigd op de Spuistraat nr. 122, over de Molsteeg, bij de Torensteeg in Amster...