zaterdag 21 december 2019

Versney


De familie Versney was een echte boekbindersfamilie. In 1890 wordt voor het eerst melding gemaakt van C. Versney met een boekbinderij op de Hoefstraat nr. 57 in Leiden. In 1904 is deze binderij gevestigd aan de Oude Rijn nr. 92, tegenover het Invalidenhuis. In 1912 verhuist de boekbinderij en brocheerinrichting naar de Oude Rijn nr. 88. Daar heeft de zaak tot 1943 gezeten.

De afgebeelde stempels echter hebben betrekking op familieleden van C. Versney. In 1913 duikt boekbinderij H. Versney op aan de Hoogewoerd nr. 55. Op hetzelfde adres manifesteert zich in dat jaar de “Goedkoope Muziekhandel H.A.H. Versney”. Uit het grote stempel blijkt dat de 2 activiteiten op dat adres gecombineerd worden. In het vervolg krijg je bijna de indruk dat er weinig panden aan de Hoogewoerd zijn waar Versney niet gezeten heeft. In 1914 adverteert de muziekhandel als volgt: “Bij besteding van 1 gulden gratis 2 muzieknummers”. De zaak verhuist in 1921 naar Hoogewoerd nr. 65 (zie kleine stempel). Naast bladmuziek verkoopt men er een uitgebreid assortiment aan bruilofts-/feestartikelen, zoals daar zijn: mutsen, miniatuurhoedjes, knalwatten, nies-en jeukpoeder, guirlandes etc., etc. In 1925 wordt opnieuw verhuisd, nu naar Hoogewoerd nr. 29. Ook de binderij verhuist mee. In 1933 vindt bij H. Versney , nu op Hoogewoerd nr. 23, een heropening plaats van de muziekhandel v/h feestmagazijn “De Komiek”. De boekbinderij/muziekhandel bevindt zich in 1934 korte tijd op de Nieuwstraat nr. 30, over de Hartesteeg. Dat zelfde jaar wordt de zaak verplaatst naar de Hoogewoerd nr. 51, naast het Casino-theater. Vervolgens verhuist het gecombineerde bedrijf in 1935 alweer, nu naar Hoogewoerd nr. 133, bij de Kraaierstraat. Vanaf 1941 wordt de boekbinderij/muziekhandel niet meer vermeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

H.A.E.N.

Dit stempel laat zien dat ooit op de Plantage Middenweg nr. 42 in Amsterdam boekhandel/leesbibliotheek H.A.E.N. gezeten heeft. Ik heb er gee...