donderdag 5 december 2019

Saint Lucas


Carel J.J.G. Vosmaer, zoon van de in 1916 overleden Leidse hoogleraar zoölogie Gualtherus Vosmaer, volgde een gymnasium-opleiding in Gouda en Leiden, ging daarna in Leiden studeren en was tijdens zijn studie redacteur van Virtus Concordia Fides, orgaan van het Leidsch Studencorps. In 1943 dreef hij onder de naam Saint Lucas Society een handel in oude en nieuwe boeken en prenten op het adres Rapenburg nr. 83. Deze merkwaardige naam voor een boekhandel wordt verklaard door het feit dat deze Society ook functioneerde als archief voor Genealogiese Documentatie.  

Carel Vosmaer genoemd naar zijn  beroemde grootvader, de letterkundige, was in de oorlog betrokken bij de zogenaamde Leidse Paroolgroep. Aan de productie en verspreiding van de Leidse editie van dit illegale orgaan hielp Vosmaer actief mee.

Na de oorlog kwam de nadruk bij de Society steeds meer te liggen op de verkoop van kantoorartikelen, creatieve materialen, gereedschappen en postzegels. Vosmaer gaf in 1946 een tweewekelijkse nieuwsbrief uit, getiteld “Rapiarijs”. In advertenties vestigt hij de aandacht op het pand aan het Rapenburg door de toevoeging “het huis met de blauwe zonneschermen”.  In 1958 trad hij eenmalig op als uitgever van een dissertatie. In 1970 wordt de postzegelafdeling en de reprografische afdeling opgeheven.

Na 1975 heb ik geen sporen van deze zaak kunnen vinden. Carel Vosmaer overleed in 1986.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...