maandag 16 december 2019

Tethoff


G.A.J. Tethoff Jr. was op meerdere gebieden actief. In mei 1861 neemt hij het koffie- en bierhuis “Ruimzicht” aan het Kort Rapenburg Wijk IV, nr. 167 over. Dat was geen lang leven beschoren, want in maart 1862 opent hij op de Haarlemmerstraat Wijk VI, no. 383 (nieuwe nummering nr. 54) “Het Neerlandsch Koffijhuis” (voorheen “De Twee Kolommen”). Daar werden ook voorstellingen/muziekuitvoeringen gegeven en er was regelmatig “bal”. In 1864 wordt bijvoorbeeld de 2e en laatste voorstelling aangekondigd “door den heer Charles Bernard, danser op één been, bijgenaamd Donato van Weenen, afgewisseld door muziek”.

Rond 1873 is Tethoff begonnen met de handel in kalenders, almanakken en briefkaarten, eerst ook op nr. 54 in de Haarlemmerstraat, maar vanaf 1875 op Haarlemmerstraat nr. 19. Het assortiment wordt gestaag uitgebreid met speelgoed, bladmuziek en kinder-, prent- en leesboeken en tijdschriften. Ook geeft hij incidenteel iets uit, zoals de “Tramway-polka, composée pour le piano-forte par H.J. van Praag”. Vanaf 1875 noemt hij zichzelf ook echt boekhandelaar. In 1877 wordt een deel van de voorraad door een grote brand vernietigd. Dan wordt wat nog toonbaar is, uitverkocht op de bovenzaal van het Neerlandsch Koffijhuis. Zoals veel boekhandelaren heeft Tethoff ook een “advertentiebureel”. Het afgebeelde etiket stamt uit 1876.

In april 1879 wordt zijn faillissement uitgesproken, maar dit heeft waarschijnlijk alleen betrekking op het koffiehuis, want dat wordt door een andere eigenaar voortgezet onder de naam “Café Ephraim”, voorheen Tethoff. De andere activiteiten vallen kennelijk buiten het faillissement want in 1880 geeft hij een “Masquerade-marsch, opgedragen aan het Leidsch Studenten Corps” uit en in 1883 bestaat de boekhandel, annex advertentiebureel nog steeds. In 1884 tenslotte verhuist de winkel naar de Steenstraat nr. 51, bij de Galgstraat.

G. A. T. Tethoff Jr. overlijdt op 28 maart 1896.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haan 2

De “Internationale Muziekhandel Anton de Haan” was in 1891 gevestigd op de Spuistraat nr. 122, over de Molsteeg, bij de Torensteeg in Amster...