zondag 6 oktober 2019

Geijer

Er zijn waarschijnlijk weinig Leidse boekhandels met zo’n lange geschiedenis als boekhandel Geijer. Van ca. 1835 tot 1976 (toen werd de opheffingsuitverkoop gehouden). Al die tijd op hetzelfde adres: Botermarkt, Wijk 4, no. 6 (= nr. 26). Die hele periode was de zaak in handen van de familie Geijer. In 1852 komen we de naam “Lutkie, Cranenburg en Geijer” tegen. Daarna volgen de verschillende generaties elkaar op. De bronnen vermelden o.a. in willekeurige volgorde de initialen B. / P.M. & J.N. / I.N. / M.J.M. A. / B.P.

Het was een winkel van rooms-katholieke signatuur. De zaak was op veel verschillende gebieden actief: men verkocht boeken, kantoor- en schrijfbehoeften, lederwaren en koffers. Tevens is er sprake van een copieerinrichting, binderij, uitgeverij en drukkerij. Rond 1900 had men voornamelijk katholieke boeken in voorraad. Zo werden er diverse boeken uitgegeven van pater-redemptorist Chr. Boomaars. Rond 1860 is er ook sprake van een vestiging in Haarlem. Op een paar oudere etiketjes is het telefoonnummer te zien: INTR 519., dus voor de nummers uitgebreid werden naar 5 cijfers.

Uit de jaren ’60 herinner ik me de houten bakken met afgeprijsde boeken buiten onder de etalage.
 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haas

Vanaf 1839 was de boekbinderij/boekhandel/uitgeverij van J. de Haas & Zoon gevestigd op de N. Z. Achterburgwal nr. 344, bij de Gasthuism...