dinsdag 15 oktober 2019

Hooiberg

De oprichter van boek- en papierhandel/steendrukkerij Hooiberg in Leiden was een zeer veelzijdig man. Tiemen Hooiberg (1809-1897) was een groot deel van zijn werkzame leven in dienst van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) als hoofd van de afdeling steendrukkerij, opgravingstekenaar, lithograaf en amanuensis. Samen met Conrad Leemans was hij de samensteller van het standaardwerk “Monuments Egyptiens” (zijn levenswerk). Hij was een verdienstelijk schilder, tekenaar, etser en lithograaf. Zo maakte hij o.a. een fraai portret van de directeur van het RMO, C J Chr Reuvens, die hier al eerder ter sprake kwam (naamgever van de Leidse Openbare bibliotheek). Daarnaast was hij actief als vertaler en gaf hij les op de kweekschool en de HBS.

De boekhandel/steendrukkerij werd opgericht in 1838. Zijn oudste zoon Cornelis Johannes Andries Hooiberg (Andries) kwam in 1860 ook in de zaak en concentreerde zich vooral op de drukkerij. De afgebeelde etiketjes  (T & Zn.) dateren dus van na 1860. De zaak zat enige tijd op de Stille Rijn nr. 9, maar veel langer op de Breedestraat (Breestraat) nr. ? Hooiberg trad tussen 1862 en 1875 ook op als uitgever. Zo verscheen bij hem in 1862: "Een teeken des tijds, leerrede naar aanleiding van Mattheus XVI, 1-3 uitgesproken op 12 januari 1862" door J. H. Maronier, predikant te Leiden. In 1878 verhuisde Andries naar Epe waar hij de steendrukkerij voortzette. Tot ver in de 20e eeuw is er in Epe een drukkerij Hooiberg actief waarvan aangenomen mag worden dat die nog steeds in handen was van deze familie.

Vader Tiemen woonde het laatste deel van zijn leven ook in Epe, waar hij in 1897 overleed. Hij werd echter ter aarde besteld op begraafplaats Groenesteeg.

    
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...