vrijdag 25 oktober 2019

Klikspaan

In 1981 richtten Pierre Petitjean en Aad van Maanen (oud-collega’s bij universiteitsboekhandel Ginsberg in Leiden) antiquariaat Klikspaan op (genoemd naar de bekende 19e eeuwse Leidse auteur van studentenschetsen Klikspaan – pseudoniem van Johannes Kneppelhout). Aanvankelijk boden zij hun boeken nog alleen op de zaterdagse warenmarkt aan, op – wat de weersomstandigheden betreft – één van de ongunstigste plekken op de markt. Voor de deuren van de Hooglandse kerk (er was toen nog warenmarkt op de Hooglandse kerkgracht), waar het altijd waait. Het smalle gedeelte van de gracht heette vroeger dan ook de Windsteeg. Ingeklemd tussen een noten- en een papatkraam. De “catering” was dus dik in orde.  In 1982 werd een winkelruimte gehuurd aan de Zijlsingel nr. 39. Met beperkte openingstijden. Dit niet bepaald gunstig gelegen winkelpand werd in 1985 verruild voor het adres Hooglandse kerkgracht nr. 49, hoek Nieuwstraat, waar de winkel zich nog altijd bevindt. In de jaren ’90  was er ook een handboekbinderij aan de winkel verbonden. Tot op heden is de markthandel gehandhaafd. Op zaterdag voor de winkel (trefpunt van veel boekenliefhebbers), op vrijdag op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam en in de zomer op een aantal grote boekenmarkten in het land. Door de jaren heen werd een vaste klantenkring opgebouwd. In 2005 werd de plaats van Petitjean ingenomen door A van Maanen Jr. (Axe).

Eén maal per jaar treedt Klikspaan ook op als uitgever. Al bijna 30 jaar wordt er t.g.v. de jaarwisseling een bibliofiel boekje uitgegeven, met altijd een Leids thema, in een beperkte, genummerde oplage, dat als geschenk bedoeld is voor vrienden, relaties en klanten van het antiquariaat. Een gedeelte van de oplage wordt gebonden, romeins genummerd en gesigneerd door de auteur. Van de auteurs noem ik er enkele: Maarten ’t Hart, Gerrit Komrij, Igor Cornelissen, Onno Blom, Karel Bostoen etc. 

In 2011 werd er een postzegel vervaardigd ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. Zoals bij veel nog bestaande antiquariaten is de verkoop via internet de laatste 15 jaar steeds belangrijker geworden.   

 
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bottenburg 2

Er was nog een tweede Van Bottenburg als boekhandelaar actief in Amsterdam, maar duidelijk minder succesvol dan H. A. van Bottenburg. R. K. ...