zondag 13 oktober 2019

Van der Hoek

Op het adres Breedestraat Wijk IV, nr. 301 (na 1870 nr. 113) in Leiden woonde van 1594 tot 1607 de beroemde franse humanist Josephus Justus Scaliger. Een groot deel van zijn bibliotheek liet hij na aan de Leidse Universiteitsbibliotheek. Later waren er op dit adres in de loop der tijd verschillende boekhandelaren actief.

In 1822 nam Christiaan Cornelis van der Hoek (1793-1876), die daarvoor gewerkt had bij de boekhandel van de Gebrs. Van Cleef in Den Haag, de winkel/leesbibliotheek over van de gebroeders Murray en vestigde zijn boekhandel/leesbibliotheek/leesmuseum/drukkerij/uitgeverij/veilinghuis in het voormalige woonhuis van de familie Murray (Breestraat nr. 113 dus). De zaak zou meer dan honderd jaar bestaan (tot 1937).

De leesbibliotheek had aanvankelijk vooral stichtelijke boeken in de aanbieding, maar toen de zoons van de stichter, Hendrik Marius (1826-na 1899) en Casparus Willem (1827-1897) de zaak in 1856 overnamen werd het assortiment fors uitgebreid en verbreed, zoals op de afgebeelde, grote etiketten te zien is. Het oudste etiket vermeldt C.C. van der Hoek. Op alle overige is sprake van de Gebr. Van der Hoek. In 1856 telde de leesbibliotheek ruim 11.000 titels (bij de opening in 1823 waren dat er 3100). De klanten werd verzocht de boeken “zoo zindelijk mogelijk te houden”. Tussen 1823 en 1926 verschenen er 29 supplementen op de catalogus van de leesbibliotheek.

De oprichter was een sociaal bewogen figuur die betrokken was bij diverse maatschappelijke en culturele projecten in Leiden. Hij was ook enige tijd ere-voorzitter van het Leidse boekhandelscollege “Eendragt maakt macht”. Net zoals boekhandelaar Hazenberg komt ook Van der Hoek voor in de Camera Obscura van Nicolaas Beets.  Het bedrijf was ook zeer actief als uitgever, o.a. van Jacob Geel’s “Onderzoek en phantasie”. Samen met de fa. Brill werd door Van der Hoek de boekerij van C. J. Chr. Reuvens geveild, de naamgever van de latere Openbare Leeszaal aan de Breestraat, die veel oudere Leidenaren zich nog wel herinneren.

In 1899 wordt de boekhandel onder de oude naam voortgezet door A.A. de Groot. In 1937 werd de leesbibliotheek overgenomen door C. Beijen (Nieuwsteeg 27) en de boekhandel door Burgersdijk & Niermans die er zijn nieuwboekhandel vestigde. Deze vestiging werd in 1951 opgeheven. Tot voor kort was in het pand aan de Breestraat het filiaal van boekhandel Van Stockum gevestigd. Sinds een paar maanden zit boekhandel Babooka in het pand. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...