maandag 7 oktober 2019

Ginsberg

 
De Leidse boekhandel die ik persoonlijk het best gekend heb, is universiteitsboekhandel J. Ginsberg. Van 1970 tot 1979 verzorgde ik er de inkoop op de hoofdvestiging aan het Kort Rapenburg. Van de vele “prominente” klanten die de zaak frequenteerden, noem ik er slechts enkele: Harry Mulisch, Boudewijn Büch, Andreas Burnier (prof. Dessauer), Prof. S. Dresden, etc.

In 1923 arriveerde de Poolse jood Jacob Ginsberg (1886-1943)(met een rabbijnenopleiding) in Leiden. De bronnen spreken elkaar tegen wat betreft zijn geboorteplaats. Lodz en Kovno (Kaunas) in Litauen worden genoemd. Hij begon in de Nieuwstraat een viswinkeltje. Maar al snel opende hij een boekhandel in de Lange Diefsteeg nr. 11A. In 1928 verhuisde hij naar het voor een universiteitsboekhandel strategisch gelegen pand Kort Rapenburg nr. 17. In 1933 werd een filiaal geopend aan de Stationsweg nr. 24. Inmiddels was de boekhandel uitgebreid met een antiquariaat en werden er ook proefschriften en inaugurele redes uitgegeven. In 1941 werd de zaak door de Duitse bezetter onteigend en werd er kort een Verwalter (H.O. Wijers) aangesteld. Uiteindelijk werd de boekhandel overgenomen door de Volksche Boekhandel. Jacob werd in 1943 via Westerbork afgevoerd naar Auschwitz waar hij nog in het zelfde jaar werd omgebracht. Hij was een in de academische wereld zeer gewaardeerde figuur en o.a. bevriend met Prof. N. van Wijk, de Leidse slavist.

Na de oorlog werd de zaak voortgezet door zijn zoon Jacob Israel Ginsberg (1925-1993) (Jaap) samen met zijn uit Spandau afkomstige Duitse moeder, mevr. Prigge, die in 1936 van zijn vader gescheiden was. Mevr. Prigge heb ik nog kort meegemaakt. Het antiquariaat werd opgeheven en de winkel richtte zich voornamelijk op de universitaire wereld. Waar vroeger boekhandel Dubbeldeman (eerder behandeld) op Breestraat nr. 7 zat, werd in de late jaren ’60 een filiaal geopend. In 1975 werd de zaak verkocht aan ICU, een concern waar o.a. ook uitgever Wolters-Noordhoff deel van uitmaakte. In 1978 verhuisde de winkel naar het Schuttersveld, waarna de zaak in 1984 verkaste naar Breestraat nr. 127-129. In 1996 ging boekhandel Ginsberg samen met de voormalige concurrent Kooyker  op in de Boekhandels Groep Nederland (BGN) onder de naam Kooyker Ginsberg. Na de naamsverandering in Selexyz Kooyker verdween de naam Ginsberg voorgoed.

Jaap Ginsberg overleed in 1993.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...