woensdag 9 oktober 2019

Hazenberg

In het pand Rapenburg 56, hoek Kloksteeg (bij veel Leidenaren bekend als de woning van soldaat van Oranje, Eric Hazelhoff Roelfsema), verbleven tussen 1581 en 1880 vrijwel onafgebroken boekverkopers/drukkers/uitgevers. Ik noem er een aantal: Lodewijk Elzevier, Thomas Basson, Abraham Commelin, David Lopez de Haro en Dirk en Cornelis Haak. Niet zo vreemd aangezien het pand vrijwel recht tegenover het universiteitsgebouw lag. Toen de achterneef van Cornelis Haak (Hendrik I Sr Hazenberg) de zaak in 1774 overnam (nog geruime tijd bleef hij de naam Haak voeren) bleef de winkel meer dan een eeuw in handen van de familie Hazenberg. Achtereenvolgende firmanten: Hendrik Willem, Hendrik II Jr.,  Johannes, Hendrik Willem II Jr. en diens neef Jacobus Hazenberg Cz wiens naam op deze etiketjes prijkt. Hazenberg Academische Boekhandel was een begrip in Leiden. Nicolaas Beets had het over “een paar Hazenbergen” en noemde ze in de Camera Obscura. De firma gaf ook veel publicaties uit op juridisch gebied, studentenalmanakken en maskerades. Eén van hun meest succesvolle uitgaven was “Studententypen” van Klikspaan (Johannes Kneppelhout).
In de loop van de 19e eeuw heeft de zaak op verschillende adressen gezeten: Rapenburg, Wijk IV, no. 823 (1811), St. Pieterskerkplein, Wijk 4, nr. 665 (1828-1836), Breedestraat (1839-1842), Rapenburg (1855-1877).
In de 70-er jaren werden boekhandel en uitgeverij overgedaan aan Sijthoff  en de voormalige boekhouder van de zaak Willem Theodoor Werst. Dat werd geen succes. In 1880 werd de zaak geliquideerd. De boeken werden in october 1880 geveild door Brill en Van Doesburgh.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Passage

De Passageboekhandel in Amsterdam wordt voor het eerst vermeld in 1929. Eigenaar is dan M. Salom del Valle. De winkel is gevestigd op de Ams...