donderdag 31 oktober 2019

Lectura

In 1927 was er aan de Lange Brug nr. 79 in Leiden een leesbibliotheek gevestigd genaamd “Lectura” (leesgeld 6 cent per boek). Op meerdere plaatsen in Nederland duiken leesbibliotheken op met dezelfde naam. Voor zover ik heb kunnen nagaan , heeft Lectura op de Lange Brug niets te maken met de latere leesbibliotheek onder dezelfde naam die J. Bonnet in april 1936 opende in ’t pand Van ’t Hoffstraat nr. 26. Het was niet alleen een leesbibliotheek (met een startvoorraad van 1200 boeken), maar tevens boek- en schrijfbehoeftenhandel. Daarnaast werd goedkoop cyclostyle-werk geleverd. Vulpenhouders, passerdozen en rekenlinealen liepen als een trein, want die vroeg Ben Bonnet (1910-1989) met grote regelmaat te koop via kleine advertenties in het Leidsch Dagblad. Al in 1937 verhuisde de zaak naar de Zeemanlaan nr. 31.

In het begin van de tweede wereldoorlog werkte Bonnet ook nog bij de Leidsche Courant. In 1943 nam hij daar ontslag. Vervolgens raakte hij betrokken bij de illegaliteit. Hij leverde stencilpapier aan de Arbeidscentrale van het de Leidse afdeling van het NSF (Nationaal Steun Fonds). Zijn winkel fungeerde als postadres voor deze illegale falsificatiecentrale.

De leesbibliotheek omvatte in de oorlog inmiddels ca. 4000 boeken. De winkel hield op te bestaan in 1963.     
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Passage

De Passageboekhandel in Amsterdam wordt voor het eerst vermeld in 1929. Eigenaar is dan M. Salom del Valle. De winkel is gevestigd op de Ams...