vrijdag 26 juni 2020

Klaassen


De papier- en kantoorboekhandel van H. H. Klaassen werd op 21 mei 1889 opgericht in de Prinsestraat nr. 23-25 in Den Haag. Tot 1892 wordt als medefirmant vermeld A. Grandadam. In de loop der jaren komen we als huisnummer afwisselend tegen 23-25 / 23 / en later 19-23. In 1892 was er ook een snelpersdrukkerij aan de zaak verbonden onder de naam “Telephoon”. Er werden ook ansichtkaarten uitgegeven. Rond 1896 is er ook korte tijd sprake van een nevenvestiging aan de Korte Houtstraat nr. 13.

De winkel van Klaassen had een zeer breed assortiment: papier, teken- en schrijfbehoeften, feest- en schertsartikelen, barnstenen pijpen, wandelstokken, dozen zeep, toverlantaarns, werktaschjes etc. etc. In 1905 wordt er geadverteerd met mooie schotels die men kan beplakken met sigarenbandjes. Klaassen heeft “een prachtvolle collectie sigarenbandjes expresselijk uit Amerika en Havana ontvangen”. Zijn schotels zijn bekroond in 1903 in Berlijn, in 1904 in St. Louis en Den Haag. Van dit fenomeen had ik nog nooit gehoord. In 1939 wordt het 50-jarig bestaan gevierd. Vele belangstellenden kwamen de weduwe van de oprichter feliciteren. Wellicht aardig om nog te vermelden: de bekende Nederlandse auteur J. van Oudshoorn (pseudoniem van Jan Koos Feylbrief, o.a. bekend van zijn roman “Willem Mertens’ levensspiegel”) kocht bij Klaassen de cahiers waarin hij dagboek hield. De winkel van Klaassen heeft minstens tot in de jaren '80 bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haan

Schaakhuis De Haan was begin jaren ’70 gevestigd op het adres Merckenburg nr. 28 in Amsterdam. Naar eigen zeggen “de enige speciaalzaak voor...