woensdag 3 juni 2020

Hoogstraten 1


Bij Van Hoogstraten hebben we te maken met twee verschillende boekhandels. De eerste, waarvan hier etiketten worden afgebeeld, kwam al even kort ter sprake toen boekhandel Dijkhoffz de revu passeerde.

In 1777 richtte Arie van Hoogstraten (1747-1835) zijn boekhandel op in de Torenstraat in Den Haag. In 1811 verplaatste hij de zaak naar de Plaats N.Z. (op de etiketten is resp. sprake van Plaats 1, nr. 12 en Plaats nr. 11). Hij behoorde al gauw tot de toonaangevende boekhandelaren van de Hofstad. Zoals in die tijd heel gebruikelijk, trad ook deze boekhandel geregeld op als uitgever. In 1802 verscheen bij Van Hoogstraten “Liederen en woorden ter opwekking bij het godsdienstig Pinxterfeest”, een bundel die, naar ik vrees,  door weinigen de afgelopen pinksterdagen ter hand genomen zal zijn. In 1813 wordt zijn zoon, Arie van Hoogstraten Jr. in de zaak opgenomen en dan vermelden de etiketten A. van Hoogstraten & Zn. Arie Jr. is één van de oprichters van de ’s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereeniging. In 1859 werd hij benoemd tot erelid. Hij overleed in 1867. Daarna werd de zaak geleid door J. M. van Hoogstraten (1848-) en H. L. van Hoogstraten (1859-1883). Rond 1883 kreeg J. S. van Hoogstraten de leiding. Hij deed in 1902 de zaak over aan zijn winkelchef G. J. de Groot, die de winkel vanaf 1903 met zijn compagnon Marinus Dijkhoffz voortzette onder de naam “De Groot & Dijkhoffz”. Voor de verdere geschiedenis verwijs ik naar deze eerder behandelde zaak en naar boekhandel Dijkhoffz.

De boekhandel van een andere telg uit de familie Van Hoogstraten komt morgen aan de orde.

1 opmerking:

  1. Archie van Riemsdijk5 september 2024 om 07:58

    Beste heer van Maanen, wat een prachtige informatie website! Ik kom hier terecht via een boekhandelsetiketje in een psalmenboekje dat wij thuis hebben, uit 1847, waarvan ik probeer uit te maken of de initialen daarop (CB) afkomstig zijn van mijn betovergrootmoeder Charlotte van Braam (1856-1898) of haar moeder Cateau van Braam geboren Baud (1820). Het zal de eerste wel zijn, omdat die in de jaren 1880 in Den Haag woonde. Het etiketje komt overeen met het rechthoekige roze etiketje op de derde foto. Heeft u wellicht een indicatie van de periodes van de verschillende etiketten van deze boekhandel? Ik kan overigens ook zelf nog gaan snuffelen in onze eigen boekenkasten maar wellicht kunt u mij nog verder helpen. Hoe dan ook veel dank voor al dit werk, ik hoop nog vaak naar deze site terug te komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Nederlandsche Leescentrale

De “Nederlandsche Leescentrale” was een leesbibliotheek op de Valeriusstraat nr. 175 in Amsterdam waar men terecht kon voor ontspanning en o...