zondag 7 juni 2020

Houtschild


André Houtschild trad in 1974 in dienst bij ICU, afd. Intermedia Boekhandels. Uitgeverij Wolters-Samsom stelde hem toen in staat onder eigen naam een boekhandel te beginnen op de Papestraat nr. 13. Al spoedig verwierf hij zich een naam als gespecialiseerde boekhandel (o.a. Franse en Russische literatuur en militaria) én als leverancier van (met name Europese) wetenschappelijke boeken en tijdschriften. In de winkel was ook een complete Penguin-shop opgenomen. Vóór 1974 was Houtschild van 1971-1973 directeur van boekhandel Van Stockum en in 1973 was hij ook betrokken bij de uitgeverij De Schie Pers in Schiedam, een activiteit van zijn vriend Ben Burggraaf van Interbook International. In 1983 werd hij via een management buy-out eigenaar van de zaak. In 1994 nam Houtschild de hier eerder behandelde firma Bookimpex over van de oprichter Roland Driessen.
De verzendafdeling verhuisde toen naar het pand van Bookimpex op de Veenkade nr. 26/27.
In 2008 sloot de winkel in de Papestraat haar deuren en ging de firma Houtschild door als Internationale Boekhandel aan de Sir Winston Churchilllaan 281 in Rijswijk. De zaak im- en exporteert vooral wetenschappelijke publicaties en levert veel aan institutionele klanten. Men heeft ook een zoekservice voor antiquarische boeken. Tussen 2007 en 2012 maakte Houtschild deel uit van de Blackwell Group in Oxford. In 2012 verkocht Blackwell de zaak aan de Bertrams Group in Norwich en later werd Houtschild verkocht aan Casalini Libri SPA én aan Dick Raes. Per 1 juli 2023 fuseerde Houtschild met boekhandel Erasmus in Amsterdam. Toen verdween de naam Houtschild na 49 jaar uit de boekenwereld.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...