woensdag 24 juni 2020

Kersten


M. C. Kersten investeerde zijn spaargeld op 25-jarige leeftijd in 1923 in een protestants-christelijke boekhandel aan de Steijnlaan nr. 225 in Den Haag. De plek was niet zo gelukkig gekozen en al in 1925 verkaste hij daarom naar de Paul Krugerlaan nr. 148. Iets verderop in deze straat zat al (aan de overkant) de, eveneens christelijke, boekhandel van F. W. Hoekstra (hier eerder behandeld), die niet geamuseerd was. De concurrentie duurde echter slechts tot 1931 want toen verkocht Kersten zijn boek- en kantoorboekhandel (annex leesbibliotheek) aan de heer Van Rooijen. Deze beschikte niet over de geldige papieren voor een echte boekhandel. Daarom deed hij de boeken in de uitverkoop en zette alleen de kantoorboekhandel en leesbibliotheek onder eigen naam voort. In 1947 werd de winkel opgeheven.

De heer Kersten was meer in de inhoud dan in de verkoop van boeken geinteresseerd. Hij beschikte over een uitgebreide theologische collectie. Na de verkoop had hij voldoende tijd om zich daarin te verdiepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...