maandag 1 juni 2020

Holthuis


Onze gewaardeerde  collega Fokas Gozewijn Holthuis (Bemmel 1964-) assisteerde al tijdens zijn studietijd in het Nijmeegse antiquariaat “Verzameld Werk”. Hij liet zich uitbetalen in boeken, een echte liefhebber dus. In 1994 begon hij zijn  eigen antiquariaat en in datzelfde jaar gaf hij al zijn eerste catalogus uit. Aanvankelijk was het antiquariaat gevestigd in zijn ouderlijk huis in Bemmel. Hij specialiseerde zich in Nederlandse literatuur na 1880 in eerste druk en bijzondere bibliofiele uitgaven. Daarnaast maakten handschriften een belangrijk onderdeel uit van zijn aanbod. Zijn antiquariaat behoorde al gauw (samen met Aioloz in Leiden en Hinderickx & Winderickx in Utrecht) tot de top in dit specialisme. Naast autografen en opdrachtexemplaren biedt het antiquariaat ook wel parafernalia  uit de literaire wereld aan, zoals de prullenbak van Couperus en het bureau van Marcellus Emants.

Toen Fokas in 2001 trouwde met Paul Snijders, die van 1986 tot 2001 bij De Slegte in Den Haag had gewerkt, verhuisde het antiquariaat naar de Daal en Bergselaan 78 in Den Haag. Het is een gesloten antiquariaat. De zaak geeft met grote regelmaat (ca. 5 maal per maand) interessante nieuwsbrieven uit met aanbiedingen, vaak rond één thema of één auteur. Met name sinds de komst van Paul ook op andere gebieden dan de Nederlandse literatuur (nieuwsbrieven met als titel Paulbooks).

Tot slot: wanneer U een bepaald item dringend wilt aanschaffen, raad ik U aan niet na 19.00 uur aan te bellen, omdat U dan de heren waarschijnlijk stoort tijdens een copieus diner.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...