dinsdag 16 juni 2020

Jacobson


De Joodse boekhandelaar S. Jacobson startte in 1903 met zijn zaak op de Paviljoensgracht nr. 9B-11 in Den Haag. Aanvankelijk ging het om een kantoorboekhandel, maar al vrij snel was er sprake van een volwaardige boekhandel. Men kon er ook advertenties opgeven voor het “Nieuw Israelietisch Weekblad”. De zaak hield het vol tot 1942. Naar het lot van S. Jacobson na 1942 kunnen we slechts gissen, maar ik vrees dat hij de oorlog niet overleefd heeft.

Curieus is dan dat in 1955 Ies (Israel) Bachrach, eveneens uit een Joodse familie, op de Denneweg 69a een boekhandel begint onder de naam S. Jacobson. Hij was de zoon van de Joodse kantoorboekhandelaar Abraham Heiman Bachrach. In 1942 vluchtte hij voor de nazi-terreur naar Zwitserland. In 1945 kwam hij als militair in het bevrijdingsleger terug naar Den Haag en trad dus in 1955 in de voetsporen van zijn vader. Pas in 1950 had hij zekerheid gekregen over het lot van zijn ouders. Beiden kwamen in Auschwitz om. In 1970 kocht Ies Bachrach de Joodse boekhandel Joachimsthal in Amsterdam. In dat jaar hield boekhandel S. Jacobson dus definitief op te bestaan.

Op hetzelfde adres, Denneweg 69a ging toen boekhandel Ulysses van start.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haasdijk

De boek-, muziek- en kunsthandel van A. Haasdijk heeft niet lang bestaan. De winkel werd in april 1921 geopend in de De Clercqstraat nr. 92 ...