zaterdag 4 januari 2020

Zwicht


Anton Marius van Zwicht leerde het vak bij een aantal boekhandels buiten Leiden (kantoorboekhandel Van Amstel in Utrecht, Van Dobben in Haarlem en Lenz en De Haan in Utrecht) voor hij ging werken bij de Leidse boekhandel Van Blankenberg aan de Mare nr. 58. Na zijn huwelijk met de dochter van Van Blankenberg, Jannetje, startte hij op 5 mei 1903 een eigen boekhandel op de Breestraat nr. 126 in Leiden. Met veel succes. De boekhandel was een begrip in Leiden. Van Zwicht was zeer actief. Hij was penningmeester van de Leidse Boekverkopersbond; later werd hij erelid. Gezamenlijk met de collega’s Van den Berg, Huisman en De Groot verzorgde hij schoolboekenleveranties. In zijn zaak kon men ook kaarten reserveren voor de Leidse Schouwburg. Een slimme nevenactiviteit, want dat bracht aardig wat extra mensen in de winkel. Hij had daarnaast een agentschap voor de NRC. In 1910 gaf hij een serie van ca. 42  kaarten uit (samen met Emrik & Binger) getiteld “69e lustrum Leiden” met o.a. afbeeldingen van de studentenmaskerade. In januari 1941 kon men zich bij hem aanmelden voor het lidmaatschap van een leesgezelschap. Aan het eind van zijn boekhandelaars-carrière was hij zonder meer de nestor van de Leidse boekhandelaren.

Na zijn pensionering op 1 februari 1952 sloot de winkel. Van Zwicht overleed op 27 februari 1958 en werd ter aarde besteld op de begraafplaats aan de Groenesteeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...