dinsdag 28 januari 2020

Belinfante


De geschiedenis van de gerenommeerde firma Belinfante in Den Haag gaat ver terug. In 1804 stichtten de broers Mozes en Jacob Cohen Belinfante de uitgeverij/boekhandel Belinfante. De joodse familie kwam in de 18e eeuw uit Italië naar Nederland. De eerste publicatie van de vooral op juridisch gebied  actieve uitgeverij was de “Almanac de la République Francaise”. Er werden nogal wat franstalige boeken uitgegeven én geïmporteerd. Om die reden trok één van de broers een paar keer per jaar per diligence naar Frankrijk. In de tijd van Lodewijk Napoleon weken de Belinfantes enkele jaren uit naar Amsterdam, maar na de omwenteling van 1813 keerden ze weer terug naar Den Haag. Mozes overleed in 1827, Jacob Cohen in 1845. De fakkel werd overgenomen door Isaac Belinfante, de zoon  van Jacob Cohen. De boekhandel was gevestigd op de Wagenstraat, oude nummering T. 14 te ’s Hage, zoals op het onderste 19e eeuwse etiket te zien is (nieuwe nummering 100-100a). De verschillende generaties Belinfante volgden elkaar in het bedrijf op.  Isaac werkte enige tijd samen met zijn neef Aron. Daarna had de zoon van Isaac, August Belinfante de leiding. August werd op zijn beurt weer opgevolgd door zijn zoons Jacques Emile en George. Jacques Emile zou in Den Haag een grote naam opbouwen als boekhandelaar. Hij was 54 jaar lang lid van de ’s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereeniging en werd in 1934 benoemd tot erevoorzitter. De Vereeniging werd trouwens in 1854 op initiatief van August Belinfante in het leven geroepen. Voor het feest t.g.v. het 60-jarig bestaan van de Vereniging schreef Jacques E. een toneelstuk getiteld “Zo zijn er”.

In 1907 verhuisde de boekhandel naar de Kneuterdijk nr. 3. Deze boekhandel zullen veel Hagenaars zich nog wel herinneren. Verschillende keren kreeg de firma de rechtsvorm van een naamloze vennootschap. In 1941 overleed Jacques Emile. Hij werd opgevolgd door Ir. Hendrik J. Belinfante. In de 2e wereldoorlog werd de zaak door de bezetter onder beheer gesteld. In 1954 werd boekhandel Belinfante onderdeel van de firma W.P. van Stockum. De naam bleef in eerste instantie behouden en de leiding was in handen van W. van Hoeve en H. Jacoby. De boekhandelsgroep heette vanaf 1987 enige tijd Boekhandel Van Stockum & Belinfante; weer later (1991) werd de naam Boekhandel Van Stockum, Belinfante & Coebergh. Na verloop van tijd verdween de naam Belinfante helemaal.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haan 2

De “Internationale Muziekhandel Anton de Haan” was in 1891 gevestigd op de Spuistraat nr. 122, over de Molsteeg, bij de Torensteeg in Amster...