maandag 6 januari 2020

Actueel


Boek- en kantoorboekhandel/leesbibliotheek Actueel in Den Haag wordt in de jaren ’30 voor het eerst gesignaleerd. De zaak is gevestigd aan Mient 386, bij de Appelstraat. In die tijd wordt als eigenaar vermeld J.H. Muysert. In 1939 verhuist de winkel naar de Juliana van Stolberglaan 179 en dan wordt de zaak geleid door de weduwe J.A. van Gelderen-Kleijn. Op de boeken uit de leesbibliotheek wordt vaak de volgende tekst vermeld: “Waarde lezer, gelieve te bedenken dat U gedurende den leestijd verantwoordelijk is voor dit boek; behandel het met zorg als een dienst aan uwe medelezers en aan ons: een net boek leest zo prettig”.

Blijkens een artikel in Trouw leende de onlangs overleden auteur Ton van Deel regelmatig boeken bij deze leesbibliotheek. In die tijd werd de winkel gedreven door P.C. Wijgers en P.C. Loesberg-Wijgers. Wanneer de boekhandel werd opgeheven, is mij niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...