dinsdag 21 januari 2020

Athos


Athos’ Boekhandel, Leesbibliotheek en Kantoorboekhandel was tussen 1919 en 1960? gevestigd aan de Vaillantlaan, aanvankelijk op nr. 294, later op nr. 288. De eigenaar was de heer L. Athos. In de dertiger jaren was  de heer Athos zeer actief als lid van het hoofdbestuur van de Algemene Bond van Leesbibliotheekhouders en hij stond aan de wieg van de in 1956  door de Bond ingestelde 5-jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge Nederlandse schrijvers (onder de 35 jaar), de zogenaamde Athos-prijs. Het bedrag voor deze prijs, f. 1000.- werd door de gezamenlijke bibliotheekhouders opgehoest. Criterium voor de toekenning was het aantal uitleningen bij de aangesloten leesbibliotheken in het voorafgaande jaar. Maar de prijs kon ook toegekend worden voor een heel oeuvre. Zo ging de prijs in 1961 naar Harry Mulisch voor zijn hele oeuvre en in 1965 naar Jos van Manen-Pieters voor haar Tuinfluiter-serie. Wel twee heel verschillende laureaten!

In zijn naslagwerk over Nederlandse leesbibliotheken vermeldt Hillebrand Komrij als eigenaar van deze leesbibliotheek ook nog C.W. Altes-Disselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...