donderdag 2 januari 2020

Zitman


In de 19e eeuw komt het met enige regelmaat voor dat de wat chiquere boekhandel in de grote steden met een internationale klantenkring hun etiketten in het Frans stelden. Vrijwel nooit in het Engels of Duits.  Met name in Den Haag/La Haye kom je dit tegen. Het enige Leidse voorbeeld in mijn verzameling is hier afgebeeld. De “Librairie de J.H. Zitman a Leide” werd in 1835 geopend op de hoek van de Papegracht en de Langebrug op Langebrug nr. 2. In 1885 vierde de zaak het 50-jarig jubileum. Tussen 1836 en 1869 gaf de firma Zitman ook nogal wat publicaties uit. Ik noem er één uit 1844. “Leerrijke bespiegelingen bij het oude jaar en nuttige overdenkingen bij het nieuw begonnen jaar 1804 / door F. N ., geheel zonder de letter A geschreven”. Dus niet zoals de teksten van Jacob van Lennep (A-Saga, E-Legende en O-Sprook) met maar één klinker, maar juist zonder een bepaalde klinker.

Binnenkort hoop ik deze tekst eens door te nemen op de Koninklijke Bibliotheek om vast te stellen hoe leerrijk deze bespiegelingen in 2020 nog zijn. Ik vrees het ergste!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...