zaterdag 18 januari 2020

Archipel


Als naam voor een boekhandel in de Archipelbuurt in Den Haag ligt natuurlijk het meest voor de hand “Archipel”. Met enig voorbehoud is mijn voorlopige conclusie dat er 3 verschillende boekhandels waren die de naam droegen. Een poging tot reconstructie:

Leesbibliotheek, boek- en papierhandel “De Archipel” van eigenaresse Mevr. J.M.TH. van Rooy was gevestigd aan de Bankastraat nr. 10 (periode ca. 1910/1912).

Op 14 november 1903 openden C. & J. Waarhuis de “Archipel Boekhandel” (zie het groen-gouden etiket) aan de Bankastraat 2a, maar in 1908 opende A. Koens op hetzelfde adres de “Centrale Esperanto Boekhandel”. Al gauw werd de naam veranderd in “Archipel Boekhandel”. In 1918 presenteert de winkel zich als “Archipel Boekhandel F.C. Koens”. De heer Koens emigreerde in 1922 , waarna zijn vrouw Maria M.J. de Rooy de zaak voortzette tot 1941. In dat jaar neemt haar zoon F. Koens de winkel over. Deze boekhandel heeft minstens tot 1962 bestaan. Zowel F.C. Koens als zijn vrouw waren enige tijd lid van de ‘s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereniging.

Tot slot: veel later is er sprake van boekhandel “Archipel”, 2e hands boeken op de Malakkastraat nr. 30, nu Primera.

Eén van bovengenoemde zaken heeft ook enige tijd op de Bankastraat 85 gezeten. Onopgelost blijft de vermelding op het grijze etiket van de naam J.J.Verbeek Wolthuys. Voor aanvullingen en/of verbeteringen houd ik mij aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote

Boek- en kantoorboekhandel Grote en Co was in de jaren ’70 gevestigd op de Bos en Lommerweg nr. 96 in Amsterdam-West.