zondag 26 januari 2020

Beek


In 1888 richtte M. van der Beek de gelijknamige boek- en kunsthandel op aan de Prins Hendrikstraat nr. 91. Later verhuisde de zaak naar nummer 84 in dezelfde straat. Omdat de Laan van Meerdervoort destijds uitsluitend woonstraat was, werd de parallel lopende Prins Hendrikstraat de centrale winkelstraat van deze nieuwe woonwijk. In 1901 werd de firma omgevormd tot een Naamloze Vennootschap met als directeur L.L. Steen. Rond dat jaar mocht de firma zich ook al hofleverancier noemen, wat ook blijkt uit de gehanteerde term “hofboekhandel”. In 1904 is H. de Hoog Jr. directeur en in 1906 is de leiding in handen van M. van der Beek en H. de Hoog Jr. Rond 1912 had men ook een filiaal in de Frederik Hendriklaan nr. 109 , zoals op één van de blauwe etiketten te zien is. In 1915 is er geen sprake meer van een NV en is M. van der Beek weer enige eigenaar. In 1919 wordt de zaak verkocht en onder een andere naam voortgezet (waarover later meer in deze reeks), maar er wordt nog wel vermeld “v/h M van der Beek’s Hofboekhandel”. Opvallend is dat deze hofleverancier geen lid was van de ’s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereeniging.

Zoals veel 19e- en vroeg 20e-eeuwse boekhandels trad Van der Beek ook op als uitgever, van met name publicaties over Nederlands-Indië. Zo verscheen in 1907: “De Indische tafel : een nieuw Indisch kookboek / door Patti (pseudoniem van mevr. J.M.J. Catenius-van der Meyden). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...