zaterdag 29 februari 2020

Brunt


De boek- en papierhandel/leesbibliotheek van J. Brunt en Zoon in de Gortstraat nr. 19 in Den Haag (meestal het Gortstraatje genoemd en veel vroeger bekend onder de naam Achteromme van Sint-Pieterstraat) kende in de 19e eeuw een tweetal voorgangers op dit adres. In 1833 startte Van Stockum zijn boekhandel op nr. 19. Toen Van Stockum verhuisde naar het Buitenhof werd de winkel overgenomen door J. K. de Liefde. In 1868 nam J. Brunt op zijn beurt de zaak weer over van De Liefde en zoals op de oudste etiketten te zien is, bleef hij de naam van De Liefde nog geruime tijd vermelden. In de begintijd had deze kleine boekhandel ook een leesbibliotheek-afdeling; zoals vaak in de 19e eeuw met naast Nederlandse boeken ook Franse, Engelse en Duitse literatuur. Vanaf 1888 werd de zaak gedreven door de zoon van de oprichter, C. Brunt. De firma Brunt trad ook op als uitgever. Ik noem hier 2 titels: “Wenken over de hondsdolheid” / door G. J. Hengeveld (1875) (actueel nu een zusje van dit virus, Corona, ons bedreigt) en in 1878 “De muis, of De gestoorde nachtrust : eene berijmde geschiedenis in twaalf tafereeltjes voor jong en oud“, een bewerking van een tekst van Wilhelm Busch. C. Brunt had 2 dochters, waarvan de jongste Nini (Maria Paulina) in haar jeugd (enigszins tegen haar zin) ook in de winkel moest helpen. Ook haar oudere zus Aty (Agatha Christina) had geen interesse om de boekhandel voort te zetten. De winkel werd dan ook in 1920  opgeheven. De klanten werden overgenomen door Boucher. C. Brunt overleed in 1933.

De beide dochters bleven zich hun gehele leven in een literaire sfeer bewegen. Nini Brunt (1891-1984) verwierf zich een naam als vertaalster (meer dan 60 titels, waaronder werk van Kafka en Virginia Woolf) en stelde in 1977 haar jeugdherinneringen te boek onder de titel “Het huis in de Gortstraat : kind in Den Haag” (uitgave Querido). Zij trouwde in 1916 met de bekende typograaf Jan van Krimpen en werd de moeder van Huib van Krimpen. Zus Aty (1887-1987) trouwde met de schrijver Jan Greshoff  en publiceerde haar herinneringen aan Greshoff (1972) en Du Perron (1975).  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heidenreich

Johan Anton Christiaan Heidenreich ging in 1924 van start met een boekhandel op de Zeilstraat nr. 24 in Amsterdam-Zuid. Later breidde hij de...