zondag 2 februari 2020

Beschoor


In 1873 nam Willem A Beschoor de boekhandel over van S. van Velsen Jr. aan de Lange Poten In Den Haag. Op 2 van de groene etiketten wordt de naam Van Velsen nog vermeld. Na enkele jaren verplaatste hij de winkel naar de Nieuwstraat nr. 6. Hij was één van de protestants-christelijke Haagse boekverkopers. Tussen 1877 en 1931 gaf de firma bijna 200 publicaties uit, bijna allemaal in de protestants-christelijke sfeer. Ik noem er één: “Barmhartigheid ook jegens de dieren : preek over Jacobus 2:13 gehouden den 13en Juli 1913 in de Wilhelminakerk te ’s-Gravenhage door Ds. A.J.A. Vermeer”. Een preek die ook nu niet zou misstaan. Beschoor gaf ook de ’s-Gravenhaagsche Kerkbode uit. In 1914 verschijnt er bij Beschoor  een “kerstgroet”, geschreven door koningin Wilhelmina. Opbrengst voor het “Koninklijk Nationaal Steuncomité”. Blijkens het stempel was er ook enige tijd een leesbibliotheek aan de zaak verbonden. Beschoor overleed in 1918, waarna de zaak in een N.V. werd omgezet. Daarna is er op de etiketten sprake van : “de erven Beschoor”. Directeur werd de schoonzoon van Beschoor, de heer C.G. Poort. In 1924 verliet hij de zaak en in 1925 werd K.M. Stooter directeur. Hij verplaatste de winkel in 1931 naar de Jan Hendrikstraat nr. 60 en nog later naar de Z.W. Buitensingel. In de jaren ’40 werd de zaak geliquideerd.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te zien, mijn oma was Wilhelmina Beschoor. Ik heb nog een foto van glas van haar ouders. Ze had een paar zussen maar ik kan daar helaas niets over vinden. Misschien kunt u mij helpen!In een van mijn boeken zit nog een etiket van Boekhandel Beschoor. Alvast hartelijk dank en een fijn weekend.
    Met vriendelijke groet.
    Kees Poort

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is er iemand die meer kan vertellen over de kinderen van Beschoor?
    Met vriendelijke groet.
    Kees Poort

    BeantwoordenVerwijderen

Guido Gezelle

Boekhandel/antiquariaat “Guido Gezelle” was in de oorlogsjaren actief op 2 adressen in Amsterdam-Zuid: Rijnstraat nr.150 en Corn. Krusemans...