woensdag 5 februari 2020

Bijenkorf


Alhoewel je bij de Bijenkorf misschien niet in de eerste plaats aan boeken denkt, is het wel zo dat V&D en De Bijenkorf voor de Nederlandse uitgeverij lang tot de belangrijkste klanten behoorden. De vele vestigingen genereerden een forse boekenomzet. Toen de joodse ondernemer Simon Philip Goudsmit in 1870 in Amsterdam Magazijn De Bijenkorf oprichtte, was er nog geen sprake van boeken, maar in de loop der jaren werd het assortiment van aanvankelijk voornamelijk fournituren sterk uitgebreid. Ook het aantal filialen groeide gestaag. De Haagse vestiging aan de Wagenstraat 32 werd in 1926 geopend. Boeken maakten vanaf het begin deel uit van het aanbod. Zowel de Amsterdamse als de Haagse vestiging had ook een leesbibliotheek in huis. De leesbibliotheek in de Haagse vestiging werd pas in 1962 opgeheven.  In 1926 was in Den Haag de leiding van de boekenafdeling in handen van H.J. Aytink . Tussen 1928 en 1954 was de leiding in handen van respectievelijk F. A. Verbeek Jr, L. Gans, mevr. G. H. van der Heyden, G. J. Ammerlaan , mevr. N. Baas-Creveld  en F.J. Padt. Vanaf 1928 liet het berdrijf in het winterseizoen bekende auteurs in de lunchroom optreden. Menno ter Braak en Antoon Coolen gaven bijvoorbeeld acte de presence. In de jaren 1936-1940 organiseerde de Bijenkorf ter gelegenheid van de boekenweek tentoonstellingen gewijd aan het verzameld werk van één auteur, bijvoorbeeld J. Slauerhoff. Vanaf 1955 gaf de Bijenkorf een eigen periodiek  “De Boekenkorf” uit. Tussen 2013 en 2016 werd het aantal filialen van de Bijenkorf teruggebracht van 12 tot 7.  Het bedrijf is inmiddels in handen van een aantal zogenaamde “durfinvesteerders”. In 2018 werd de bedrijfsvoering van de boekenafdelingen uitbesteed aan de winkelketen AKO.
De etiketten werden natuurlijk ontworpen voor de hele keten; vandaar dat er, op enkele uitzonderingen na, meestal geen plaatsen vermeld werden.      



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...