zondag 23 februari 2020

Boucher


J. B. Boucher (overleden in 1883) opende in 1842 een luxe papierhandel/boekbinderij (relieur/papetier) in de Papestraat nr. 9 in Den Haag. Een aantal jaren later verhuisde de zaak naar Papestraat nr. 11. Zijn zoon, L. J. C. Boucher (overleden in 1907) werd in 1875 in de zaak opgenomen. Diens twee zoons, W. J. Boucher en Ch. L. Boucher, kwamen in 1905 in de zaak. W. J. Boucher interesseerde zich meer voor de boekhandel dan zijn broer, die zich meer aangetrokken voelde tot de papier- en schrijfbehoeftenhandel.  Vanaf ca. 1905 trad de firma Boucher ook al op als uitgever. In 1911 scheidden zich de wegen van de beide broers. W. J. Boucher verplaatste de boekhandel naar het Noordeinde 64c, tegenover de Heulstraat. Zijn broer bleef de papeterie voortzetten in de Papestraat. Tijdens de 1e wereldoorlog verplaatste hij de papierhandel naar een dubbel winkelpand op de Kneuterdijk nr. 57. De boekhandel werd in 1921 verplaatst naar het Noordeinde nr. 39a, waar de zaak tot de opheffing in 1982 zou blijven. De winkel ontwikkelde zich tot één van de beste boekhandels van Den Haag. W. J. Boucher vervulde diverse functies in het bestuur van de ‘s Gravenhaagsche  Boekhandelaarsvereniging. In 1939 deed de 4e generatie zijn intrede: L.J.C. Boucher (II). Hij bereidde zich zorgvuldig voor op zijn taak als boekhandelaar via leerperiodes bij boekhandels in Frankrijk en Engeland. De firma gaf weliswaar al vrij lang boeken uit, maar vanaf 1932 werd dit echt een belangrijke poot naast de boekhandel. Veel bijzondere bibliofiele uitgaven zagen bij Boucher het licht. Een voorbeeld: de Folemprise-reeks, waarin werk van o.a. Ter Braak en Greshoff verscheen. Een inmiddels antiquarisch gezocht werk dat Boucher uitgaf: “Schönheit und Reichtum des Lebens : Walter Spies (Maler und Musiker auf Bali 1895-1942) eine Autobiographie in Briefen gesammelt von Hans Rhodius” (1964).  Het pakhuis van de uitgeverij zat op het Noordeinde nr. 82. Toen er in 1982 geen opvolger was, werd de zaak opgeheven. Een zoon van de laatste boekhandelaar Boucher, Philip Boucher, bleef vanuit Midlaren actief in de traditie van de familie. In 1978 startte hij een uitgeverij van kinderboeken. 

Tot slot een persoonlijke noot: toen ik in 1979 bij de Koninklijke Bibliotheek ging werken, werd Boucher mijn favoriete boekhandel. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de hoge kwaliteit van de voorraad. Maar de bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Leiden, De Groot, had mij verteld dat één van de favoriete schrijvers van de heer Boucher zelf, de Oostenrijkse auteur Heimito von Doderer was. Dat was nu toevallig ook één van mijn favorieten. Ik heb het genoegen gesmaakt enkele keren met de heer Boucher over deze auteur van gedachte te mogen wisselen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagen

In 1984 opende Reiny Hagen (R. Hagen-Vinke) haar antiquariaat op de Herenstraat nr. 39 in Amsterdam. Haar man, Bert Hagen, had vanaf 1972 ee...