zaterdag 21 november 2020

Synthese

 


Mevr. Lena C. de Beer richtte in 1921 boekhandel “Synthese” op in het Hartogstraatje nr. 3 in Den Haag. Mevr. De Beer was astrologe en bibliothecaresse van de Theosophische Vereniging in Den Haag. Het assortiment van de boekhandel weerspiegelde haar interesses, want de zaak was gespecialiseerd in boeken op het gebied van het geestesleven in de ruimste zin, met name esoterische stromingen (zowel nieuw als antiquarisch). In 1924 verhuisde de winkel naar het mooie pand aan het Lange Voorhout nr. 96 (bij het Tournooiveld). Op 15 maart 1938 verkocht mevr. De Beer de boekhandel aan Noud Douwes, de schoonzoon van de bekende Javaanse dichter Noto Soeroto. Mevr. De Beer overleed een maand later. 

Noud Douwes was bevriend met een aantal bekende Nederlandse schrijvers. Hij was een liefhebber van een goede maaltijd en een nog betere wijn. Het verhaal gaat dat bij één van de etentjes die Noud organiseerde de dichter Bloem opmerkte: “Noud, wat schenk je toch voortreffelijke wijnen, daar moet je meer mee doen”; dat zou de aanleiding geweest zijn voor een nieuwe specialisatie in kook- en wijnboeken. Een goede fles kon bij Synthese ook aangeschaft worden. Het specialisme van mevr. De Beer (esoterie) werd overigens altijd gehandhaafd. Later kwam daar nog een specialisatie bij, waarmee vooral Lidy Schoonens zich belastte: calligafie, boekbinden en papier. Synthese had tussen 1948 en 1951 een filiaal aan de Zeestraat nr. 65e, waar voorheen boekhandel “Bredero” (W.A. Palm) gevestigd was.

Vanaf 1980 nam de zoon van Noud Douwes, Reinoud, het roer over. Noud Douwes overleed in 1987. Boekhandel Synthese werd in september 2000 verkocht aan Van Stockum.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...