zondag 1 november 2020

Simons

De lichamelijk gehandicapte Philip Simons (1834-1904) begon in 1876 in een bovenhuis aan de Schoolstraat in Den Haag een bedrijfje dat zich bezig hield met het maken van kartonnen dozen, schoolschriften en notitieboekjes. De zaken gingen goed en in 1878 verhuisde hij naar de Stille Veerkade nr. 20, waar tot dan toe het Joods Weeshuis gevestigd was. De zaak kreeg als naam SVH (Simons-Veerkade-Haag). Abraham Simons (1865-1941), de jongste zoon van zijn broer, trad bij hem in dienst. In 1886 werd het pand aan de Stille Veerkade toch te klein en in 1887 verplaatste Simons zijn bedrijf naar de Amsterdamse Veerkade  nr. 14. In 1888 trok Philip Simons zich terug en droeg toen de leiding over aan Abraham. In 1894 trok deze zijn zwager David Edersheim aan als compagnon. Op een gegeven moment had het bedrijf diverse opslagplaatsen verspreid over de stad: Bierstraat, de Oog in ’t Zeilstraat, op het Hooge Zand en in de electriciteitsfabriek aan de Hofsingel nr. 25 (later Hofweg). Het bedrijf groeide gestaag en kreeg als nieuwe naam Ph. Simons & Co (zie etiket). In 1913 was er opnieuw sprake van ruimtegebrek en toen verhuisde men naar de Rijswijkseweg nr. 512. De productie nam enorm toe.  Vanaf 1921 werd de officiële naam van het bedrijf “N.V. Esveha, Papierhandel en Kantoorboekenfabriek, v/h Ph. Simons & Co”. Opvolgers van Abraham Simons waren respectievelijk Marinus Simons (1891- Bergen Belsen 1945), Henry Edersheim en Jo Hartog (1910-2005). In de oorlog werd het bedrijf, met heel veel joodse werknemers, onder Duits bewind gesteld. Veel werknemers overleefden de oorlog niet, Henriëtte Simons-Edersheim, de vrouw van Abraham,  werd op 80-jarige leeftijd omgebracht in Sobibor.

Na de oorlog bouwde Philip Hartog, de broer van de eerder genoemde Jo, het leeggeplunderde bedrijf opnieuw op. In 1959 was de naam verkort tot N.V. Esveha. De firma had diverse filialen, o.a. in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en in België. In 1974 sloot de vennootschap zich aan bij het Bührmann-Tetterode-concern in Alphen aan den Rijn. De fabrieksgebouwen aan de Rijswijkseweg werden uiteindelijk gesloopt.      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nederlandsche Wetenschappelijke

I. J. Sloos, de man achter de Leidsche Onderwijs Instellingen (LOI), richtte in 1941 de “N.V. Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel” op...