vrijdag 11 september 2020

Paagman





In november 1951 verkocht I. J. Sloos noodgedwongen (hier eerder behandeld) de “Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel” op de Frederik Hendriklaan nr. 217B, hoek Willem de Zwijgerlaan in Den Haag aan G.W.J. Paagman (Gerard), die de winkel op het zelfde adres voortzette: “Algemene en Wetenschappelijke Boekhandel Paagman”. Paagman had het vak geleerd bij boekhandel Mosmans in ’s-Hertogenbosch. In november 1957 opende hij een filiaal aan het Hendrik Ravesteynplein nr. 42 in Rijswijk (later J. van Polanenstraat nr. 6-8) en in maart 1960 nam hij boekhandel “Boekenhof” in Delft over van P.M. van Baal en verplaatste deze naar de Van Schuylenburchstraat nr. 58. Deze winkel werd door G.W.J. Paagman samen met zijn zoon J.B.F. Paagman geëxploiteerd. Van Baal werd overigens filiaalchef. In 1977 startte een zoon van de oprichter Gerard Paagman Jr. een eigen kantoorvakhandel. Halverwege de jaren ‘90 voegde Paagman Jr. de bedrijven samen.

De vestiging aan de Frederik Hendriklaan bestaat nog steeds. Maar in 2014 zette Paagman de activiteiten voort van Verwijs/Selexyz/De Slegte/Polare. Eerst in het pand aan de Spuistraat, maar in februari 2015 verhuisde men naar het monumentale pand aan de Lange Poten nr. 41, met nu dus ook een 2e hands/c.q. antiquarische afdeling. De winkel aan de Frederik Hendriklaan heeft een grote kinderboekenafdeling, genaamd “Villa Paagman”. De oprichter van het bedrijf overleed in 1982. Inmiddels is de 3e generatie Paagman aan het bewind (Nadine en Fabian Paagman).

Leidschendam. In de loop der jaren werd ook een filiaal geopend in Leidsenhage in Leidschendam op het adres Kamperfoelie nr. 12-14. Nu Leidsenhage omgetoverd is tot de “Westfield Mall” is Paagman daar ook weer present.

Delft. Na de Van Schuylenburchstraat heeft Paagman in Delft ook nog gezeten op de Papsouwelaan nr. 236. Na overname van boekhandel Huyser is Paagman in Delft nu gevestigd op de Choorstraat nr. 1.

Met etiketten is de firma Paagman, zoals hier te zien is, bepaald niet zuinig.   

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

H.A.E.N.

Dit stempel laat zien dat ooit op de Plantage Middenweg nr. 42 in Amsterdam boekhandel/leesbibliotheek H.A.E.N. gezeten heeft. Ik heb er gee...