vrijdag 4 september 2020

Nijhoff


De geschiedenis van de firma Martinus Nijhoff  is te complex om daaraan in dit korte bestek recht te kunnen doen. Daarom een summier overzicht van de verschillende bedrijfstakken, de betrokken personen en de huisvesting.

De firma werd in 1853 opgericht en zou zich met alle onderdelen een grote (internationale) faam verwerven. De uitgeverij gaf al heel snel veel publicaties uit, o.a. in opdracht van de overheid en wetenschappelijke instellingen. Ik noem slechts 2 aansprekende uitgaven. Vanaf 1869 de courant “Het Vaderland” en vanaf 1863 het “WNT” (Woordenboek der Nederlandsche Taal). De nieuwboekhandel (het zgn. sortiment) ontwikkelde zich tot een grote, over de hele wereld exporterende zaak (vooral wetenschappelijke boeken en seriewerken). Het befaamde antiquariaat werd o.a. bemand door H.E. Kern en Anton Gerits. Tot slot werden er ook veilingen georganiseerd. Een voorbeeld: de bibliotheek van Hoynck van Papendrecht in 1878.

De personen: Martinus Nijhoff leerde het vak o.a. bij zijn vader, Isaac Anne Nijhoff, die een boekhandel had in Arnhem. Verder deed Martinus ervaring op bij de befaamde antiquaar Frederik Muller in Amsterdam en bij  A. Frank in Parijs. De oprichter overleed in 1894. De leiding ging toen over in handen van zijn zoon, Wouter Nijhoff, die al sinds 1891 deelgenoot was, samen met zijn zwager P.A.M. Boele van Hensbroek. In 1917 deed Wouter Nijhoff Pzn. (de zoon van Paul Nijhoff – broer van de oprichter) zijn intrede. Wouter Nijhoff overleed in 1947. Wouter Nijhoff Pzn. ging in 1965 met pensioen. Directeur werd toen H.J.H. Hartgerink. De firma kwam in 1970 in handen van uitgeverij Wolters Kluwer. Het antiquariaat werd in 1980 opgeheven. De uitgeverij werd later op wisselende locaties voortgezet, o.a. in Culemborg, Dordrecht en Leiden. De nieuwboekhandel onder de naam Martinus Nijhoff International werd in 2002 verkocht aan Swets Blackwell.

De huisvesting: In 1853 vestigde Martinus Nijhoff zich aan de Amsterdamsche Veerkade in Den Haag. Al in 1855 werd verhuisd naar een groter pand aan de Raamstraat. In 1876 werd de firma verplaatst naar de Nobelstraat nr. 18 om uiteindelijk in 1910 te belanden op het Lange Voorhout nr. 9, waar de zaak heel lang zou blijven. Genoodzaakt door de onstuimige groei van het bedrijf werden in de loop der tijd diverse andere panden verworven, Lange Voorhout nr. 10 (1923 - aan de overkant) en Kazernestraat nr. 36a. In 1952 werd het belendende pand Lange Voorhout nr. 11 toegevoegd. In die tijd had de firma al meer dan 140 man in dienst.         



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nederlandsche Wetenschappelijke

I. J. Sloos, de man achter de Leidsche Onderwijs Instellingen (LOI), richtte in 1941 de “N.V. Nederlandsche Wetenschappelijke Boekhandel” op...