dinsdag 29 september 2020

Plantijn

Pieter J.L. Creyghton opende op 28 maart 1942, midden in de oorlog, zijn R.K. boekhandel “Plantijn” in de Parkstraat nr. 69 in Den Haag (naast de R.K. kerk). Hij had het vak geleerd bij Dekker & van der Vegt in Utrecht, in de universiteitsboekhandel van Scholtens in Groningen en in de boekhandel van P.M.G. Coebergh in Haarlem. In de beginjaren adverteerde hij zeer druk in alle Haagse kranten. Zo plaatste hij het volgende gedicht:

Sinterklaas rijdt door de straten, maar de winkels zijn er dicht / ’t Is er donker en verlaten, nergens schijnt een lokkend licht / Wat kan hij nu nog doen vinden, als het vijf december is / en zijn jonge en oude vrinden, zingen om een leegen disch? / Ach, zoveel is slecht te koopen, suikergoed en marsepein / Maar één zaak is altijd open, daar, dáár kan hij binnenloopen / “Piet houdt al je zakken open, ik haal boeken bij Plantijn!”

In 1946 moest hij het pand aan de Parkstraat verlaten en hij huurde toen een winkel op het Noordeinde nr. 62 (tegenover de Heulstraat). Kort nadat hij secretaris was geworden van de ’s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereeniging overleed hij in november 1947 op 33-jarige leeftijd. De zaak werd omgezet in een N.V. waarvan de uit Breda afkomstige boekhandelaar J.A.I. Oomens in 1949 directeur werd. De weduwe van de oprichter, mevr. E.I.M. Creyghton-van de Weyer werd adjunct-directrice. In 1961 bood Oomens als gevolg van een meningsverschil met mevr. Creyghton over de te volgen koers zijn ontslag aan. Mevr. Creyghton zette de zaak alleen voort. Zij vervulde diverse functies in het bestuur van de ‘s-Gravenhaagsche Boekhandelaars Vereeniging en werd in 1989 tot erelid benoemd. In 1982 kwam er een boekje uit over boekhandel Plantijn, geschreven door Erik van Venetië, getiteld “Veertig jaar boekhandel Plantijn: een open boekje over de jaren 1942-1982”. Nadat mevr. Creyghton met pensioen gegaan was, heeft de zaak verschillende eigenaren gehad. In 1989 was de leiding in handen van Maarten en Miriam van Woerden. In 1992 tenslotte nam Van Stockum de winkel over en zette de boekhandel voort onder de naam “Van Stockum-Noordeinde”.

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gijselaar

Waar in een familiebedrijf junior meestal senior opvolgt, was dat bij de boekhandelaren Gijselaar in Amsterdam niet het geval. De boekhandel...