zondag 30 augustus 2020

Nieuwe Boekerij


Uit mijn verzameling boekhandelsetiketten blijkt dat boekhandel “De Nieuwe Boekerij” in Den Haag op 3 verschillende adressen heeft gezeten. Een poging tot reconstructie:

Het gaat hier om een anthroposophische boekhandel. In de jaren ’30 was de winkel gevestigd op de Anna Paulownastraat nr. 14. Vermoedelijk was het de voortzetting van de Goetheanum Boekhandel. Toen de zaak in 1941 verhuisde naar de Zoutmanstraat nr. 75 was J. Langerhorst Jr. de eigenaar. In de jaren ’60 was de leiding in handen van mevr. E. Erlanger-Brauch. Eind jaren ’70 vinden we de winkel terug op de Riouwstraat nr. 1. In advertenties presenteert men zich als gespecialiseerde boekhandel in anthroposophische werken uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. In de jaren ’80 wordt als eigenaar vermeld  J. Leemhuis. De zaak was gelieerd aan de gelijknamige boekhandel in Zeist op de Tesseschadelaan nr. 7 en aan uitgeverij “Vrij Geestesleven”. Gedurende de hele periode gaf men incidenteel ook publicaties uit. Eén voorbeeld: “De gouden brug : opvoerinkjes en schimmenspelletjes voor school en huis voor kinderen van 5-15 jaar door D. Udo de Haes” (4 deeltjes 1946-).

De hier eerder behandelde anthroposophische boekhandel “De Haagse Boekerij” op de Frederikstraat nr. 24 lijkt de opvolger van “De Nieuwe Boekerij”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Haas

Vanaf 1839 was de boekbinderij/boekhandel/uitgeverij van J. de Haas & Zoon gevestigd op de N. Z. Achterburgwal nr. 344, bij de Gasthuism...