zondag 5 juli 2020

Kraft


Rond 1862 vestigde P. J. Kraft zijn boekhandel op de Veenestraat nr. 36 in Den Haag in het pand waar eerder de boekhandel van G. de Geus had gezeten (eerder behandeld). Vanaf het begin was hij – zoals veel boekhandelaren in de 19e eeuw – ook actief als uitgever. In 1870 verhuisde de zaak naar de Spuistraat nr. 58. In 1874 publiceerde de firma Kraft: “Het medium Mr. Ch. E. Williams in Nederland : bijzonderheden over de Haagsche moordhistorie, eene loopende rekening” door A.J. Riko (met een portret van den geest “John King”). In 1877 volgde: “Corax : metempsychozisch kraaienepos in twee zangen : proeve tot verklaring van de Haagsche Boschramp” door Atlas (pseudoniem van J. Steenbergen Staal).

Op 1 januari 1892 kochten de gebroeders Belinfante deze boekhandel, die zij onder de oude naam voortzetten. De leiding kwam in handen van George W. Belinfante. In 1894 gaat boekhandel Kraft op in de N.V. Haagsche Boekhandels- en Uitgevers-Maatschappij. In 1902 wordt deze N.V. geliquideerd, maar de boekhandel op de Spuistraat nr. 58 wordt voortgezet onder eigen naam door F.C. Doornhagen (hier eerder behandeld).   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...