zaterdag 4 juli 2020

Kottmann


G. A. Kottmann vestigde in 1908 een boekhandel aan de Valeriusstraat nr. 61 in Den Haag. Uit dit stempel blijkt dat hij met name hoge verwachtingen had van de verkoop van schoolboeken, maar in advertenties is ook sprake van “Algemene Boek-, Papier- en Kunsthandel G. A. Kottmann”. Kottmann gaf ook een aantal publicaties uit, waaronder in 1911 het uiterst curieuze werk van J.L.W.P Matla en G.J. Zaalberg van Zelst, getiteld: “Dynamistographie : het geheim van de dood deel 2”. De schrijvers beweren daarin dat de mensenziel stof is en dat het stoffelijk wezen, dat zich na de dood afscheidt een denkend, zichzelf bewust wezen is, dat zij “krachtmensch” noemen (er is dus nog hoop!). Met een door de auteurs geconstrueerd toestel kunnen zij het volume en gewicht van dit gasvormig lichaam bepalen. Dit werk is antiquarisch gezocht. Er bestaat ook een franse versie van.

Naar zeggen was Kottmann een harde werker en een man van hoge idealen. Dit kon echter niet voorkomen dat hij in december 1913 failliet werd verklaard. Zijn uitgeef-activiteiten zette hij nog kort voort (tot 1918). In 1917 publiceerde hij de “Verzamelde gedichten : poëtisch en rhytmisch proza” van Edward B . Koster.

Na het faillissement vestigde zich in het pand aan de Valeriusstraat nr. 61 boekhandel J. N. Vlek, waarover later meer.

G.A. Kottmann overleed in 1959.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gimbel

Barend Daniël Gimbel begon op 9 augustus 1902 een boekhandel in een klein pand op de Overtoom nr. 344 in Amsterdam. Zijn snelpersdrukkerij v...