vrijdag 3 juli 2020

Koning


Th. J. de Koning richtte in 1888 kantoorboekhandel De Koning op aan de Passage nr. 36  in De Haag. Men kon er terecht voor papier, kantoorbenodigdheden, teken- en schilderbehoeften, maar ook voor kastranden, punaises, gom en lijm om porselein te lijmen. In 1893 werd de zaak uitgebreid en werd de adressering Passage nr. 36-38. Daar zou het niet bij blijven want in 1904 is de nummering 36-38-39. In 1931 werd bij de liquidatie van het filiaal van boekhandel M. M. Couvée aan de Goudsbloemlaan nr. 3 door de firma De Koning op dat adres een tweede vestiging geopend. Toen de oprichter in 1932 overleed, sprak op de uitvaartplechtigheid de algemeen directeur van de zaak, de heer J. Th. Albrecht. De winkel blijft voortbestaan onder de naam De Koning, maar in de wandeling sprak iedereen over boekhandel Albrecht. In 1937 werd de zaak door Albrecht overgenomen en onder eigen naam aan de Passage voortgezet (hier eerder behandeld).

Kantoorboekhandel De Koning ging echter onder leiding van P. J. Leunis door op een nieuw adres, Noordeinde nr. 10, bij de Plaats. Het filiaal aan de Goudsbloemlaan wordt gehandhaafd. Op sommige etiketten is dan ook sprake van “De Koning’s filialen”. Op 3 october 1938 (toen men in Leiden wel iets anders aan het hoofd had) werd het 50-jarig bestaan uitbundig gevierd (zie één van de etiketten).

In de jaren ’40 is G. Bomhof de eigenaar en in de laatste periode was de zaak in handen van Mevr. J.C.J. Verwater-van Leeuwen. De namen Bomhof en Verwater staan ook op de modernste etiketten. Hoe lang kantoorboekhandel De Koning bestaan heeft, heb ik niet kunnen achterhalen, Maar uit de moderne etiketten kunnen we wel afleiden dat de winkel toen alleen nog op de Goudsbloemlaan zat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hagemeijer

Begin 20e eeuw had J. H. Hagemeijer een boekbinderij op de Lange Leidschedwarsstraat nr. 4 in Amsterdam. Zijn zoon, J. H. Hagemeijer Jr., ze...