woensdag 25 september 2019

Elte


George Mozes Elte kwam uit een echt Joods boekhandelaarsgeslacht. Zijn vader Mozes Joachim Elte was boekhandelaar in Den Haag. Zijn broer Meijer Mozes Elte was in 1899 de oprichter van het bekende antiquariaat Meyer Elte aan de Korte Poten in Den Haag.

In de literatuur is als adres van George Elte alleen te vinden Breestraat 35, Leiden. Hij was antiquaar, handelde ook in nieuwe boeken, maar was vooral erg actief als veilinghouder, zei het slechts een korte periode van ca. 1906 tot 1911. In 1908 veilde hij bijvoorbeeld in Café Zomerzorg de boeken uit de nalatenschap van Mr. Robert C. Ermerins, in leven attaché aan de Keizerlijke Bibliotheek te St. Petersburg. Waarschijnlijk ging hij in 1911 failliet. Dit etiketje vormt het enige bewijs dat zijn boekhandel, vermoedelijk heel kort, ook aan de Maarsmansteeg 9 heeft gezeten. Hetzelfde adres waar in 1910 de reeds behandelde boekhandel Dieben gevestigd was. George Elte overleed in 1937.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Happy

“Happy Bookieman” is een 2e hands boekwinkel op de Herengracht nr. 267a in Amsterdam. De eigenaar, Steve, is heel erg happy omdat hij het le...